Een workshop interieurfotografie, - Jellina Detmar Interieur & Styling blog
3338
post-template-default,single,single-post,postid-3338,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Een workshop interieurfotografie,

Een workshop interieurfotografie,

Een gastblog van Muk over haar workshop interieurfotografie,

 

Al geruime tijd verzorg ik 1-op-1 fotografie workshops. Vaak aan mensen die ik leer kennen via Instagram, tegenkom in mijn werk of die de weg naar mijn website hebben gevonden. Afgelopen januari kreeg ik de gelegenheid om een ‘bekende Instagrammer’ een workshop te geven en reisde ik voor de gelegenheid af naar Kollum, waar vriendinnetje Jellina Detmar woont. Hoe die dag eruit zag, wat ik haar heb geleerd en met welke apparatuur we aan de slag gingen, lees je hier!

Hoe werkt een workshop?

Wanneer je meer zou willen leren over fotografie, hetzij met je telefoon of professionele(re) camera, kun je kiezen om in een groep of 1-op-1 een workshop te volgen. Wanneer je een privé sessie boekt, word je op jouw eigen niveau gecoacht. Zo wist Jellina al best een beetje hoe ze haar camera kon gebruiken, ze had tenslotte al 3 fotografie workshops van mij gezien en gehoord. Toch is het fijn om dan op precies de punten waar je vastloopt te gaan oefenen en proberen, terwijl ik mee kijk en je op weg help of tips geef. Meestal duurt de workshop een halve dag, genoeg tijd om een stoomcursus te geven en verder te kunnen met nieuwe kennis om zelf te perfectioneren.

Welke apparatuur?

Jellina kocht al eerder een nieuwe camera. Een Sony A7II met een 24-70 F4 en een 35mm F2.8 lens. Een professionele camera met goede lens en prima prestaties. Ik fotografeer zelf met een vergelijkbaar model van Sony, de A7III, daar lees je via de link meer over. Met deze camera en lenzen kun je goed fotograferen in situaties met weinig licht, maar hij is ook handzaam en makkelijk mee te nemen. Meer lezen over de camera kan hier. Daarnaast is een goed statief prettig, zorg ervoor dat deze stabiel is en makkelijk in gebruik. Investeer hier dan ook in. Een goed statief heb je al rond de €100,-.

   

Wat leer je?

Jellina wilde voornamelijk weten hoe ze haar camera handmatig kon gebruiken, dus vaarwel zeggen tegen de automatische stand. Dat is niet eenvoudig te leren, we beginnen dan ook met een stukje theorie. Dit staat beschreven in een hand-out, die krijgt iedereen mee en kun je houden. Je kunt eigen pagina’s makkelijk bijvoegen en met de ring aan je statief bijvoorbeeld bevestigen.

Na een stukje theorie gaan we vooral veel oefenen. Ik vroeg Jellina om zelf te proberen welke instellingen zij ideaal achte. De foto werd vrij donker en dus gingen we aan de hand van de theorie, stapje voor stapje de camera instellen. Ik doe hierbij niets voor, maar laat de cursist het zelf proberen. Hierdoor ben je namelijk sneller geneigd het te onthouden! Heb je stap 1 door? Dan zet ik je camera weer terug naar ‘verkeerde’ instellingen en kun je het opnieuw proberen. Gaandeweg kreeg Jellina opdrachten. Bijvoorbeeld beweging vastleggen.Dit doe je door een lange sluitertijd te hanteren, maar hoe zorg je ervoor dat je foto niet te licht wordt?

Of het raam fotograferen met tegenlicht. Dat kan heel lastig zijn, vooral met de zon die naar binnen schijnt. Maar door de juiste instellingen toe te passen, lukt het vaak toch! Je camera kan het prima zelf, maar zal altijd op automatische stand de ‘makkelijke weg’ kiezen. En helaas is dat niet altijd het mooiste resultaat.

Nabewerking,

Voor de nabewerking gebruik ik Lightroom. De camera van Jellina heeft Wi-Fi waarmee foto’s eenvoudig op een tablet of telefoon gezet kunnen worden. Om het simpel, snel en makkelijk te houden kozen we voor de mobiele versie van Lightroom. Deze heeft dezelfde mogelijkheden als op de computer, maar dan gewoon in je broekzak, net zo makkelijk!

De foto’s zijn in RAW gefotografeerd en kunnen in datzelfde formaat bewerkt worden. Het voordeel van RAW is dat er veel meer data is opgeslagen en er daardoor meer mogelijkheden zijn tijdens de nabewerking. Een donkere foto kunnen we nog mooi licht maken, zonder kwaliteit te verliezen: fijn!

Ik leerde Jellina hoe ze snel en eenvoudig een foto kan nabewerken, en nog belangrijker: hoe ze deze bewerking maar 1x hoeft uit te voeren en daarna simpelweg kan kopieëren en plakken op de andere foto’s. Heel fijn als je zoals zij, fulltime werkt, een gezin én een miljoenenpubliek op Instagram hebt!

En nu?

Inmiddels is Jellina zelf aan de slag gegaan met de tips en zijn we een paar weken verder, hoe gaat het nu?

Ik ben onwijs blij dat ik een nieuwe camera gekocht heb. Dit stond al een tijdje op mijn wensenlijstje, en nu was het zover.
Vanaf het moment dat de camera binnenkwam zat ik al wel te denken dat ik wel wat basiskennis van de instellingen wilde aanleren en wilde ik wel graag een workshop gaan volgen. Toen dacht ik gelijk aan jouw Muk en maakte een afspraak.
Al het bovenstaande hebben we toegepast en na de workshop ben ik zelf fanatiek aan de slag gegaan. Foto’s maken met een camera wordt alleen maar leuker, makkelijker en mooier. Ik zie duidelijk verschil in de kwaliteit van mijn foto’s , en vind het echt heel fijn om veel te fotograferen met een camera. Je houdt een camera beter in je hand, en er zijn nog meer voordelen!

Via deze link kom je in mijn blog die ik erover geschreven heb, en lees je waarom ik de keuze gemaakt heb om een camera te kopen en het plezier ervan, Lees je mee 🙂

 

Muk van Lil,
Fotograaf

Instagram @muk.vl

7 Reactie's

Geef een reactie