4 handige tips voor het kiezen van de juiste gordijnen
11314
post-template-default,single,single-post,postid-11314,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

4 handige tips voor het kiezen van de juiste gordijnen

4 handige tips voor het kiezen van de juiste gordijnen

4 handige tips voor het kiezen van de juiste gordijnen

Betaalde samenwerking met HEMA

Gordijnen worden vaak gezien als functioneel onderdeel van een ruimte. Ze hangen er om te verduisteren, om te veel zonlicht tegen te houden, of om wat extra privacy te creëren. Gordijnen zijn echter niet alleen functioneel, maar ook een belangrijk decoratief element in een kamer. Of je nu op zoek bent naar een gezellige uitstraling voor de woonkamer of een rustgevende ambiance voor de slaapkamer: de juiste gordijnen kunnen het verschil maken. In dit artikel delen we vier essentiële tips om de perfecte gordijnen te kiezen en de gewenste sfeer in huis te brengen.

4 handige tips voor het kiezen van de juiste gordijnen

1.     Maat en ophanging

Het is belangrijk om op de juiste maat en ophanging van de gordijnen te letten. Te lange gordijnen kunnen rommelig ogen, terwijl te korte gordijnen de ruimte onafgewerkt laten lijken. Laat gordijnen op maat maken om zeker te weten dat ze goed passen. Zorg ervoor dat de gordijnen de vloer net raken of een kleine zoom hebben voor een nette afwerking. Heb je een vensterbank of radiator onder het raam zitten? Bedenk dan van tevoren goed of je de gordijnen voor de vensterbank en radiator wil laten hangen, of dat je ze korter maakt. Lange gordijnen tot op de grond geven een luxe uitstraling, maar ze houden in de winter wel warmte van de radiator tegen. En denk ook na over de manier waarop je de gordijnen wilt ophangen. Gebruik je klassieke gordijnrails of een modern ophangsysteem? De keuze van de ophanging kan de stijl van de gordijnen versterken.

2.     Lichtinval en privacy

Het is ook slim om rekening te houden met de gewenste hoeveelheid lichtinval en privacy bij het kiezen van gordijnen. Transparante of licht doorlatende gordijnen zijn ideaal voor ruimtes waar natuurlijk licht gewenst is, zoals de woonkamer of de keuken. Verduisteringsgordijnen zijn juist perfect voor de slaapkamer, om licht buiten te houden en een goede nachtrust te bevorderen. Combineer eventueel verschillende lagen gordijnen voor optimale controle over licht en privacy. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van in between gordijnen. Die laten licht door en zitten qua stofdikte tussen gewone gordijnen en vitrages in. Je kunt er ook gewoon door naar buiten kijken, maar creëert tegelijk extra privacy door dat je er niet gemakkelijk door naar binnen kunt kijken.

3.     Stijl en patroon

Stijl en het patroon van de gordijnen kunnen een grote impact hebben op de algehele uitstraling van de kamer. Kies een stijl die past bij de inrichting van de ruimte – van klassiek en traditioneel tot modern en eigentijds. Of kies juist voor een contrasterende stijl, waarmee je de gordijnen een echte eyecatcher kunt maken in de ruimte. Je kunt ook overwegen om patronen te gebruiken om een statement te maken. Ga voor subtiele strepen of geometrische prints voor een eigentijdse uitstraling, of kies juist voor grote bloemmotieven voor een romantische en vintage sfeer.

4.     Let op kleur en textuur

De kleur en textuur van je gordijnen zijn van cruciaal belang voor de sfeer van de kamer. Donkere, rijke kleuren zoals diepblauw of bordeauxrood kunnen een gevoel van luxe en warmte geven, terwijl lichte en neutrale tinten zoals crème of beige de ruimte groter en lichter laten lijken. Kijk ook naar de textuur van de stof – zijdeachtige stoffen geven een elegante uitstraling, terwijl grovere texturen zoals linnen een meer rustieke en gezellige sfeer creëren. De HEMA vouwgordijnen bieden wat dat betreft veel mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld linnen exemplaren in bruin of wit, of juist verduisterend katoen in aqua. Maar ook andere type gordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen. Laat dus je creativiteit de vrije loop en experimenteer met verschillende opties om een ruimte te creëren die niet alleen mooi is, maar ook warm en uitnodigend aanvoelt.

Geen reactie's

Geef een reactie