Een kijkje in een rijksmonumentale woonboerderij - Jellina Detmar Interieur & Styling blog
4014
post-template-default,single,single-post,postid-4014,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Een kijkje in een rijksmonumentale woonboerderij

Een kijkje in een rijksmonumentale woonboerderij

Een kijkje in een rijksmonumentale woonboerderij

Vandaag in mijn rubriek ‘boerderij inspiratie’ Ursula’s prachtige woonboerderij. Ursula (Instagram @boerderij_1652) vertelt ons over haar favoriete plek in huis. Ze vertelt ons iets over de verbouwing, waarom haar woonboerderij zo bijzonder is, en waarom ze het zo leuk vindt om in een boerderij te wonen, lezen jullie mee?

Woonboerderij uit 1652

Haar boerderij dateert van omstreeks 1652, de exacte datum is niet meer te achterhalen. De boerderij heeft een unieke bouwstijl, nl. Frankisch/Saksisch, en is voor zijn tijd aanzienlijk groot. De boerderij heeft door de twee verschillende bouwstijlen een gemengde indeling, zo bestaat de boerderij o.a. uit een woonkamer met hert (haard) een kleine kamer waar voorheen een bedstede was, een hal bij de voordeur die het voorgedeelte in tweeën deelt, een geeuwt (keuken) met kelder en boven de kelder een opkamer en achter de boerderij de potstal.
De boerderij is gelegen aan de noordrand van een natuurgebied, de duinen zijn hier op loopafstand en de ligging is uniek, de reeën lopen hier 300 meter vandaan in de vrije natuur, de uilen roepen ‘s nachts en houden een oogje in het zeil.

boerderij

Van bouwval naar een prachtige woonboerderij

Wij wonen er met ons gezin, man en twee kinderen (zoon van 15jr en dochter van 12 jr) in onze verbouwde boerderij. We hebben ook een hond, Lotuz. Deze boerderij is in 1968 door de opa van mijn man verkocht aan de gemeente, het was een bouwval en zou gesloopt worden. Gelukkig is vanaf die dag een stichting opgestaan voor het behoud van de boerderij, in de vele daaropvolgende jaren hebben zij getracht met giften, sponseringen etc. de boerderij in stand te houden. Er is zelfs een museum gemaakt in het voorhuis, vele vrijwilligers hebben zich ingezet voor de boerderij. Tevens zijn er tal van boeken geschreven over de historie van de boerderij.
Inmiddels was het een rijksmonumentaal pand geworden en was de boerderij in handen van monumentenfonds. Mijn man heeft altijd geroepen dat het zonde was dat zijn opa de boerderij heeft verkocht in 1968, hij was toentertijd nog niet geboren maar heeft in zijn jeugd vaak de boerderij mogen bewonderen als er weer iets georganiseerd was in en rondom de boerderij. Vroeger ( in de jaren ’80) was het nog mogelijk om te kamperen op de uitgestrekte weilanden rondom de boerderij en was mijn man in de weekenden met regelmaat met zijn ouders hier te vinden, samen met zijn broers heeft hij heel wat hutten gebouwd.
In 2016 heeft mijn man de stoute schoenen aangetrokken en een bod gedaan op de boerderij, uiteindelijk hebben we de koop kunnen sluiten, hoe bijzonder!! Vanaf 1771 tot 1968 was de boerderij al in de familie en in 2016 opnieuw en nu in ons bezit. We zijn gestart met plannen, aangezien het een rijksmonumentale boerderij is met heel veel historie waren er ook heel veel haken en ogen maar met een geweldige architect hebben we het huidige resultaat mogen bereiken.

oude boerderij

dak boerderij

verbouwen

Spinnenwebben van 20 jaar oud

We zijn in december 2016 in het voorhuis komen wonen, in januari 2017 is de bouw gestart van ons nieuwe huis in de oude schuur (zo’n 210 m2) De wind gierde door het rieten dak heen en in de nok hingen spinnenwebben van wel 20 jaar oud.
We zijn gestart met het grondwerk, de poeren zijn allemaal verstevigd aangezien we een nieuwe rieten kap gingen plaatsen en de hele dakconstructie op die poeren leunt. De hele vloer is opnieuw opgebouwd uit isolatie, leidingen en 1,5 km vloerverwarming is erin gegaan, toen werd er beton gestort van maar liefst 15-17 cm dik, deze is gevlinderd en heeft een paar dagen gedroogd en is toen ingepakt onder plastic en stucloop. Het dak was aan de beurt, amai….. open huis in de boerderij! Komt dit ooit nog goed dachten we. In een rap tempo van 3 weken is een nieuwe kap gelegd, wat een enorm ambachtelijk vakwerk en wat hebben ademloos staan kijken. We hadden ineens een GOUDEN dak, prachtig dat nieuwe riet.
De aannemer is direct weer gestart toen het dak erop lag en is de verdieping in de voormalige schuur gebouwd, de kamers gebouwd en her en der hebben we alsnog wat aanpassingen in het bouwproces gemaakt omdat dit beter tot zijn recht kwam. We hebben het als zeer prettig ervaren dat we gedurende de bouw ook hier in het voorhuis konden wonen, zo waren we altijd letterlijk en figuurlijk op de bouw. Na een lange dag werken liepen we ’s avonds rond om alles door te nemen en evt. de volgende ochtend met de aannemer direct te kunnen bespreken.
Wel hebben we gedurende de bouw geen badkamer en toilet gehad, we hadden zo’n geweldige Dixi bij de voordeur staan maar we maakten meer gebruik van het sanitair bij de overburen (ouders van m’n man – mijn schoonmoeder is in deze boerderij geboren) Na 7 maanden was de bouw klaar en konden we verhuizen van het voorhuis naar de voormalige schuur “ons nieuwe huis”, uiteraard moest het schilderwerk nog gedaan worden maar rond november 2017 waren we klaar!

spin

Originele elementen zijn behouden

Onze boerderij is uniek, de originele elementen zoals de gebinten zijn dus 367 jaar oud. Het nieuwe huis is heel ruimtelijk en open, we hebben overal goed over nagedacht o.a. een lichtplan om de mooie elementen te belichten, alle lichtknoppen op dezelfde hoogte. We zijn dan ook bijzonder trots op het resultaat en hadden zelf wel voor ogen hoe het zou gaan worden maar uiteindelijk is het nog mooier geworden.
Dit is bekroond met een prachtige fotoreportage in Stijlvol Wonen editie Januari/februari 2019 van maar liefst 13 pagina’s. Alle accessoires in ons huis zijn van mijn eigen bedrijfje, UM-label wat ik vorig jaar samen met een compagnon ben gestart, neem eens een kijkje op www.um-label.nl .

oud

oud boerderij

wonen boerderij

binten

Favoriete plek in huis

Mijn favoriete plek is toch wel de keuken, heerlijk aan het grote eiland zitten en de dag doornemen met het gezin, in de weekenden heerlijk met een glaasje wijn en een kaasplankje erbij. Dat is toch genieten!

Een droom die uitkomt

Het is voor ons een unieke bijzonder plek, zoveel historie, we zeggen wel eens gekscherend “als de muren toch een konden praten”. We hebben een unieke kans gekregen om op deze mooie plek te mogen wonen en de droom van mijn man is uitgekomen.

person

kitchen1

Foto credits @annekegambon

farmhouse

seats

sofa

walls

tafel

stairs

steel

boerderij

badkamer1

badkamer

design

Foto credits @boerderij_1652

Mocht je nieuwsgierig zijn naar meer foto’s van Ursula, kijk dan eens op haar IG account @boerderij_1652 

Bedankt Ursula dat wij bij jou binnen mochten kijken! Woon jij op een leuke boerderij en mogen wij bij jou binnenkijken? Vind je het ook leuk als jouw boerderij in deze rubriek komt te staan? Stuur mij dan gerust een mailtje op info@jellinadetmar.nl dan nemen we het samen even door 😉

5 Reactie's
 • frank viaene
  Geplaatst op 21:14h, 11 december Beantwoorden

  Beste
  Proficiat met jullie ontzettend mooie project !

  Zelf ben ik ook bezig een verbouwingsproject aan het uitvoeren aan een hoeve. De schuur was niet meer te redden, en wordt door stuk nieuwbouw vervangen. Nog heel wat werk voor de boeg !

  Graag had ik geweten welke ramen jullie hebben gebruikt, of liever uit welke profielen de ramen zijn opgebouwd. Ik verwijs hiermee naar de foto waar de eettafel en stoelen op staan, met op de achtergrond een schuifraam. Is dit aluminium? Welk profiel?
  Alvast dank voor jullie reactie, graag op frank.viaene@telenet.be
  Mvg
  F Viaene

 • KEUKENPRAAT met @boerderij_1652 (Ursula) – Deense zomer
  Geplaatst op 06:51h, 24 mei Beantwoorden

  […] ben je nieuwsgierig naar de rest van het verhaal achter de boerderij van Ursula, check dan deze blog van […]

 • Deense zomer
  Geplaatst op 20:16h, 17 mei Beantwoorden

  Ook zo’n topper! Ik vind Ursula haar interieur heel stijlvol. Een perfect mix tussen oud en nieuw. Ontzettend gaaf gedaan! Liefs Linda

 • Gerwine
  Geplaatst op 18:33h, 14 mei Beantwoorden

  Fantastische boerderij en erg leuk beschreven 🤩! Ik volg haar al tijdje met plezier op IG.

 • Andrea de Groot
  Geplaatst op 08:27h, 14 mei Beantwoorden

  Wat een prachtige boerderij hebben ze ervan gemaakt! 👏🏻 heel inspirerend! 😍 X

Geef een reactie