Happy new plant!? Aankooptips voor de perfecte plant! - Jellina Detmar Interieur & Styling blog
5705
post-template-default,single,single-post,postid-5705,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Happy new plant!? Aankooptips voor de perfecte plant!

Happy new plant!? Aankooptips voor de perfecte plant!

Happy new plant!? Aankooptips voor de perfecte plant!

Ben je een echte plantenfan maar heb je niet zulke groene vingers. En weet je misschien al helemaal niet waar je op moet letten als je een plant wilt gaan kopen. Dan moet je zeker even deze blog lezen want ik geef je DE tips die je nodig hebt om de perfecte plant uit te zoeken voor je huis.

Ik ben Hinke Elzinga (35 jaar) woon in Oosternijkerk met mijn man Tjeerd en 2 dochters van 5 en 7. Ik ben inmiddels 15 jaar bloemist en heb (al bijna 5 jaar) een bloemenwinkel aan huis -Moai mei blommen-. Ik ben een echte plantengek. Altijd op zoek naar nieuwe soorten en mooie combinaties in het interieur. En dat treft want volgens de interieurvoorspellers zullen planten zeker de komende 30 jaar een grote rol spelen in de Nederlandse woonkamers.

Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een kamerplant aanschaft?

1.Bedenk goed wat je wilt

Bedenk vooraf wat je graag wilt als je een kamerplant koopt. Waar wil je deze neerzetten. Wil je een hoge plant in een lage pot of andersom. Heeft de plek genoeg licht en ruimte zodat de plant kan groeien en hoe zit het met je groene vingers, ben je bijvoorbeeld goed met water geven en weet je wanneer een plant voeding nodig heeft? Want als dit nog niet zo super gaat dan raad ik je zeker aan te beginnen met een paar sterke planten.

plants

2.De combinatie

Het is dan ook vaak handig om de bloempot mee te nemen naar de winkel of in de winkel een complete set te kopen pot en plant. Over het algemeen is het de regel om 1/3 – 2/3 aan te houden dus 1/3 plant en 2/3 pot of andersom. Dan is de verhouding qua hoogte in balans. Het gaat natuurlijk niet altijd op. Meestal als je een combinatie pot-plant ziet, zegt je gevoel wel of de verhouding klopt. De bloemist helpt je daar natuurlijk mee!

greeninspo

 3.Let there be light!

Planten hebben licht nodig dat is alom bekend. Iets met fotosynthese (vast wel eens van gehoord tijdens de biologie les). De ene plant heeft meer licht nodig dan de andere plant. Bijv. varens deze kunnen ook best iets donkerder staan. In de natuur groeien ze vaak onder de bomen. En zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om planten goed te houden in een ruimte zonder daglicht. Al kan het eerst nog zo leuk staan. Zonder licht redden ze het niet. Op de verzorgingskaartjes van een plant staat vaak een zonnetje een hele zon betekend dat ze meer licht nodig hebben en een halve zon dan ze met wat minder licht het prima naar de zin hebben.

planten

4.Water geven!

Naast licht hebben planten natuurlijk water nodig. Planten met leerachtig blad hebben vaak minder water nodig. (1 keer in de 2 weken een scheut) En planten met fijn blad, en vaak de bloeiende planten hebben meer/vaker water nodig. Dit staat ook vaak aangegeven op het kaartje van de plant met een gieter als de gieter vol zit veel/vaker water en een halfvolle gieter is weinig water.

TIP:  Ben je slecht met water geven? Zet dan een reminder in je telefoon.

interieur

5.Vragen staat vrij!

Gaat het niet goed met de plant die je gekocht hebt vraag dan om advies in de bloemenwinkel. Het is vaak verstandig om de plant mee te nemen, of een duidelijke foto van het probleem te maken.

Heb je (nog) niet zulke groene vingers? De volgende blog gaat over sterke planten 😉

Veel Liefs, Hinke

 

*Volg Hinke op de socials Instagram @moaimeiblommen en www.facebook.com/moaimeiblommen  en lees meer blogs van Hinke op haar bloemenwinkelblog www.moaimeiblommen.nl.

 

Geen reactie's

Geef een reactie