Luchtplanten verzorgen - Jellina Detmar Interieur & Styling blog
6196
post-template-default,single,single-post,postid-6196,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Luchtplanten verzorgen

Luchtplanten verzorgen

Luchtplanten verzorgen

Lees in deze blog alles over: luchtplanten verzorgen. Luchtplantjes of airplants zijn Epifyten, dat zijn plantjes die oorspronkelijk groeien aan bomen, planten of rotsen. Ze behoren tot de Bromelia familie. Hun voeding halen ze uit de lucht: zuurstof, stofjes en regen/ luchtvochtigheid. Dit gaat via de schubben op de bladeren, deze worden Tricoms genoemd. Ook beschermen de Tricoms de plant bijvoorbeeld tegen de brandende zon. Wortels hebben deze plantjes bijna niet, deze gebruiken ze om zich vast te houden.  

Ze komen voornamelijk voor in tropische gebieden, zoals Midden en Zuid-Amerika. De dunbladige groene in regenachtige gebieden en de dikkere grijsbladige in drogere gebieden. Wist je dat er wel meer dan 500 verschillende soorten zijn?

plant

luchtplant

Ik kreeg ze cadeau

Nadat ik ‘Annigje’ van mijn zusje twee Tillandsia’s, luchtplantjes had gekregen begon mijn fascinatie voor deze grappige plantjes. Want hoe kan het dat …planten die niet in de aarde staan maar hun voeding uit de lucht halen??

planten verzorgen

Luchtplantjes zijn echte vintage plantjes

Al snel kwam ik erachter dat dit echte vintage plantjes zijn. Namelijk in de jaren 70 en 80 waren ze al helemaal hot! Als geboren eilander haal ik mijn inspiratie met decoreren van de luchtplantjes onder andere uit zee en strand, evenals het eilandgevoel met zijn vrijheid en respect voor natuur. Daarom gebruik ik bij de decoratie vaak zee-egels, welke ik vaak ook nog verf.

Ik hou heel erg van combineren met stoer en liefelijk. Zoals de fijne soort Tillandsia in een stoere zwarte zee-egel. Of de combinatie van de natuurlijke zee-egels met toch een stoere zwarte ertussen. Ik hang ze ook meestal op, in groepjes bij elkaar of als blikvanger in een grote zee-egel van wel 15 cm.

lucht plantenverzorgen thuis

luchtplanten verzorgen

Je hebt geen groene vingers nodig

Het is best makkelijk luchtplanten verzorgen, kortom je hebt dus geen groene vingers nodig. Luchtplantjes houden van frisse lucht, plaats ze niet boven een (brandende) verwarming. Ze hangen ook graag buiten, in een niet te natte zomer. Het liefst staan ze niet in indirect zonlicht, maar in de winter is volle zon ook goed.

De planten mogen niet te nat worden

De luchtplanten verzorgen gaat als volgt, spray ze 1 of 2 keer in de week met de plantenspuit (het liefst met regenwater).  laat je ze ondersteboven drogen zodat er geen water in blijft staan, dit is om rotting te voorkomen. In de natuur zorgen wind en de zon ervoor dat het water tussen de bladeren snel opdroogt. Laat ze dus nooit te lang nat blijven.

Omdat luchtplantjes niet kunnen leven zonder frisse lucht, zal ik ze ook nooit opsluiten in een glazen pot.

luchtplantje

airplant

black airplant

Tillandsia’s krijgen bijna altijd na hun bloeiperiode baby’s. Deze noemen zo Pups. Ze groeien bij de meeste plantjes tussen de onderste bladeren. Tijdens hun groei duwen ze de bladeren van de moeder opzij voor licht en voeding. Wil je je plantje extra verwennen, geef ze dan een badje met lauwwarm regenwater, hier kunnen ze best een uurtje in blijven liggen. 

Tillandsia Bad

Let wel: geef ze liever te weinig dan te veel water. Van te vaak water geven kunnen ze niet meer herstellen. Ze kunnen in verhouding met andere planten, een langere periode zonder water. Wel ongeveer 4 tot 8 weken.

Prachtig in je interieur

Tegenwoordig zijn planten in de badkamer helemaal in. De Tillandsia voelt zich hier helemaal thuis door de vochtige omgeving! Wat dacht je van het luchtplantje bevestigen aan je spiegel met een zuignap? Of aan een haakje aan het plafond? 

inspiratie

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met mijn blog over luchtplanten verzorgen. En dat je net zo verliefd gaat worden op deze bijzonder plantjes als ik!

Liefs Annigje Sietsma,

Instagram @juffrouwpannenkoekdeco

 

Meer planten inspiratie vind je onder deze link!

1Reactie
  • Mona Koerts-Groenhout
    Geplaatst op 18:57h, 29 maart Beantwoorden

    Wat leuk om te lezen, goed om te weten dat je ze een badje kan geven 😄..
    Dankje voor de inspiratie!

    Groetjes Mona.

Geef een reactie