Onze prachtige kastenwand! - Jellina Detmar Interieur & Styling blog
interieur, DIY, inspiratie
5730
post-template-default,single,single-post,postid-5730,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Onze prachtige kastenwand!

Onze prachtige kastenwand!

Onze prachtige kastenwand!

Een huis vol schuine wanden, rare hoeken en met in het midden van de lange wand een haard. Het enige wat ik kon denken toen we besloten deze woning te kopen was: “hoe richten we dit nou weer in?”

bank

Veel schuine wanden en hoeken

Waar veel mensen een huis kopen omdat het liefde op het eerste gezicht is ging dat bij ons heel anders. Vanwege onze zeer specifieke woonwensen (een woon-/werkwoning met voldoende opslagruimte om onze 4 webshops te kunnen laten groeien) was het aanbod minimaal.

Toen dit huis vrij kwam, in een fijne buurt en met een droom van een werkruimte was het al snel duidelijk dat we deze woning niet konden laten lopen. Ook al was ik van het huis zelf niet heel erg onder de indruk. Het was binnen donker en heel, heel erg beige (mijn minst favoriete kleur op de wereld) en met al zijn schuine wanden en hoeken zeker niet standaard ingericht.

planten

stoel

Hoe delen we de kamer in?

In de maanden tussen de aanschaf van onze woning en de daadwerkelijke verhuizing zat ik urenlang Pinterest af te zoeken hopend een geschikte manier te vinden om onze kamer in te delen. Het meest logische was om de zithoek zo neer te zetten dat we vanaf de banken de haard konden zien. Wat betekende dat de tv ongeveer naast de haard moest staan. Leuk gezegd maar een mooie manier om dit voor elkaar te krijgen kon ik nog niet bedenken. Tot ik een plaatje tegenkwam van een haard in het midden van een inbouwkast, wat was dat gaaf! En, met onze achtergrond als meubelmakers, moesten we dit zelf aan kunnen pakken.

kastenwand

huis
Zelf een kastenwand maken

Nog voor de verhuizing had ik een tekening gemaakt van hoe onze kast eruit moest komen te zien. Ongelijke vakken voor een speels effect, 10 cm dikke planken zodat het geheel niet te druk wordt en aan de onderkant een rand met deurtjes zodat we de nodige troep erin kwijt kunnen zonder dat het gelijk in het zicht is.

Eenmaal gesetteld in onze nieuwe woning (die al een kleine metamorfose had ondergaan door het leggen van een nieuwe vloer, het schilderen van alle wanden en door de serre, welke de gehele achterkant van het huis beslaat, licht-doorlatend te maken) konden we gaan bouwen. Eerst maakten we alle losse planken van de kast van MDF met een witlaag erop gelijmdin een u-profiel (de binnenkanten zijn dus hol). Alleen de wanden direct naast de haard maakten we van brandwerend plaatmateriaal om zeker te zorgen dat de kast veilig is. Toen de planken in elkaar zaten konden we de kast op gaan bouwen. En, ontstond al snel (nou ja, snel: het gehele project bleek ruim twee maanden te kosten) de kast van onze dromen.

kast

withuis

Het is prachtig geworden

Het effect in onze woning is nog beter dan we hadden kunnen hopen. Niet alleen vormt het de perfecte verbinding tussen de haard en de zithoek maar het geeft onze woning ook een duidelijkere indeling. Daarbij is het ook een zeer geliefd object om keer op keer opnieuw te stylen.

Liefs Margriet

Instagram @bijmargrietinhuis

Wil je meer inspiratie, of een andere tv-kast idee opdoen, check dan eens deze link 🙂

2 Reactie's
  • Nienke
    Geplaatst op 12:58h, 22 juni Beantwoorden

    Wat is de afstand die jullie van de kachel tot de brandwerende zijkanten hebben aangehouden? Wij zijn zelf ook van plan om een vrijstaande hout kachel te integreren in een maatwerk kast maar daarbij willen we zo min mogelijk ruimte verliezen. De fabrikant van de kachel geeft aan minstens 50 cm vrij te houden voor de zijkant als het om brandbare materialen gaat. Maar als we dit brandwerend maken moet dat dus een stuk compacter kunnen, toch?

  • Mindy Schroor
    Geplaatst op 08:12h, 18 februari Beantwoorden

    Wat een leuke blog! Mooie gedaan deze wand en ook nog eens lekker veel opbergruimte!

Geef een reactie