Palletkachel een sfeermaker in huis! - Jellina Detmar Interieur & Styling blog
908
post-template-default,single,single-post,postid-908,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Palletkachel een sfeermaker in huis!

Palletkachel een sfeermaker in huis!

Palletkachel een sfeermaker in huis!

Palletkachel een sfeermaker in huis! Echt zo fijn, wij hebben een nieuw sfeervol item aan ons interieur toegevoegd. Een pelletkachel, het is toch een interieur item geworden in de loop der jaren. Pelletkachels zijn in verschillende afmetingen en kleur te verkrijgen. Het fijne ervan is de sfeer die het met zich mee brengt, gezelligheid en de warmte, heerlijk!

Palletkachel een sfeermaker in huis!

Gezelligheid

Wij zijn helemaal blij want als de winter toeslaat, en je heerlijk in je achterkamer zit met de gordijnen dicht. De kaarsjes weer tevoorschijn haalt, en leuke lichtjes in de woonkamer ophangt dan steken we ook de openhaard aan of in ons geval dan gaat de pelletkachel aan. Kortom, een en al gezelligheid!

Een stoer design

Wij hebben gekozen voor Type Viola 100S-line black, om onze gehele achterkamer te kunnen gaan verwarmen. En qua design hebben we gekozen voor een stoere uitstraling! Weliswaar, we hebben ons huis stoer in gericht daar hoort ook een stoere kachel bij!

Wat is een pelletkachel

De pelletkachel is een kachel waarin houtpellets verbrand worden. De pelletkachel lijkt vanwege het raam waarin de vlam zichtbaar is op een houtkachel. Ze zijn vooral geschikt voor het verbranden van houtpellets. Er worden ook pellets vervaardigd uit andere cellulose-houdende materialen zoals stro, miscanthus en olijfpitten. Maar de verbrandingseigenschappen van deze materialen zijn (vooralsnog) minder optimaal dan die van houtpellets.

De werking van een pelletkachel

De pelletkachel heeft een ingebouwd reservoir voor pellets. Deze worden vanuit dat reservoir mechanisch naar de vuurkorf getransporteerd (b.v. door middel van een wormschroef). In de vuurkorf worden de pellets automatisch ontstoken met behulp van een gloeispiraal en gedoseerde luchttoevoer. Afhankelijk van de gevraagde warmte regelt de pelletkachel de snelheid van aanvoer van pellets en de luchttoevoer. De rookgassen worden met een ventilator naar buiten geblazen.

woonkamers

Een hoog rendement

Een pelletkachel heeft een beduidend hoger rendement dan een traditionele houtkachel of open haard. Fabrikanten claimen in de regel een rendement van 80-97%. Vanwege de relatief lage temperatuur van de af te voeren rookgassen (maximaal 220 gr. Celsius) en de mechanische afvoer daarvan volstaat een schoorsteenpijp van ø 80-100mm. Een aparte ventilator blaast de verwarmde lucht de ruimte in. Dit kan echter storend zijn, daarom bestaan er ook pelletkachels die geen ventilator hebben en werken op basis van convectie- en stralingswarmte.

Palletkachel een sfeermaker in huis!

Gebruikscomfort

De moderne pelletkachel is uitgerust met een elektronisch regelsysteem. Dit optimaliseert het verbrandingsproces en bewaakt de veiligheid via diverse temperatuur- en druksensoren. Hierdoor kan de pelletkachel op een veilige manier schoon branden en een hoog rendement bereiken. Door de optimale verbranding geeft deze kachel weinig geurhinder in en rondom het huis. Het gebruikscomfort van een pelletkachel is hoog ten opzichte van de conventionele houtkachel door de automatische ontsteking, uitdoving en de ingebouwde (klok-)thermostaat. Veel pelletkachels zijn uitgerust met een instelbaar weekprogramma waardoor de kachel zichzelf op gezette tijden in- of uitschakelt.

Verbruik

Met een vulling pellets kan men afhankelijk van de isolatie van de woning, de buitentemperatuur en de gewenste binnentemperatuur één tot vijf dagen stoken. De as die vrijkomt bij de verbranding moet doorgaans handmatig worden afgevoerd. Een 10kW pelletkachel verbrandt ongeveer 2kg pellets per uur op zijn maximale stand. Het minimale verbruik van pellets is sterk wisselend per merk pelletkachel, dit varieerd van 0,3 tot 1,2 kilo per uur.

Palletkachel een sfeermaker in huis!

Palletkachel een sfeermaker in huis!

Palletkachel een sfeermaker in huis!

Wat tof he zo’n sfeermaker in huis! Deze winter zal ik op een veilige en energiezuinige manier de kachel laten branden! En jij? Het brengt een fijne sfeer in huis en is makkelijk in gebruik. Wij zijn blij met onze pelletkachel als hoofdverwarming. Wij genieten volop van onze palletkachel! Bedankt voor het lezen van mij blog,

Liefs Jellina

Ben jij ook nieuwsgierig naar meer interieur inspiratie en wil je dit verbouwproces graag blijven volgen? Kijk dan online op mijn Instagram account @jellinadetmar

Heb je genoten van deze blog Wil je meer interieur inspiratie opdoen van andere huizen en inrichtingen? Vind je het leuk om meer binnenkijkers te gaan lezen? Check dan even deze link 🙂

Geen reactie's

Geef een reactie