Wonen in een rijksmonument - Jellina Detmar Interieur & Styling blog
7234
post-template-default,single,single-post,postid-7234,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Wonen in een rijksmonument

Wonen in een rijksmonument

Wonen in een rijksmonument

Wij wonen in een rijksmonument een boerderij uit 1865. Deze monumentale boerderij was behalve een boerenbedrijf ook een gelagkamer (huiskamercafé). Hier kwamen de dorpsbewoners ook de boeren en veehandelaren uit de omgeving bij elkaar kwamen om te vergaderen en zaken te doen. De boerderij heeft als pannenkoekenrestaurant, brasserie tot bruin café gediend.

wonen in een rijksmonument

Een boerderij uit 1856

Sinds mei 2019 woon ik Anouschka, @anouschka_athome samen met mijn man Harm-Jan in een monumentale woonboerderij. In de voorste helft van een langgevel boerderij uit 1856, een Rijksmonument. Anouschka en haar man verbouwen deze boerderij helemaal zelf, lees je mee?
wonen in een rijksmonument
 rijksmonument
blog rijksmonument
blog rijksmonument

Het vorige huis hebben wij zelf verbouwt

Voordat we deze boerderij kochten woonden we in een vrijstaand huis met een flinke tuin van 1150m2. In een dorp 25 km verderop. Het vorige huis hebben we helemaal zelf verbouwd. De badkamers, keuken en een grote aanbouw van 70 m2 met een serre. De verbouwing heeft mijn man Harm-Jan voor het grootste gedeelte zelf gedaan. Er is veel tijd en liefde in dat huis gestopt! Toen de kinderen  alledrie het huis uit waren, besloten we dat het tijd werd voor een kleiner huis en een kleinere tuin, zodat we wat meer tijd voor andere dingen zouden krijgen. Maar dat is dus helemaal niet gelukt 😉 Tijdens onze zoektocht liepen we tegen deze boerderij aan en het was liefde op het eerste gezicht. Zoveel sfeer en zo’n mooie vrije ligging en toch aan de rand van een mooi dorpje! Echt het perfecte plaatje en dat de boerderij én de tuin allebei 2 keer zo groot waren als het huis waar we woonden, namen we op de koop toe!

Wonen in een rijksmonument 

De boerderij is een Rijksmonument en dat houdt in dat bepaalde elementen een beschermde status hebben, zoals bijvoorbeeld de bedstedewand in de keuken en ook het buitenaanzicht van de boerderij. Maar juist die authentieke elementen geven nu juist de charme van onze boerderij, dus dat vinden wij niet erg. Ook vinden we het een mooi idee dat wij de boerderij kunnen bewaren voor de toekomst! Heerlijk toch, wonen in een rijksmonument!
vooraanzicht boerderij

Druk met verbouwen

Bij de verbouwing proberen we daarom ook om zoveel mogelijk de indeling in stand te houden. Zo werd het café onze keuken en maakten we van de bar een werkeiland. De damestoiletruimte werd badkamer en de herentoiletten gastentoilet! In onze woonkamer en slaapkamer was vroeger het restaurantgedeelte, daar hoefden we niet veel aan te veranderen, daar zijn we flink met de witkwast bezig geweest, al het ossenbloedrood en geel is verdwenen!
De afgelopen maanden zijn we veel in de tuin bezig geweest, de ponyweide werd moestuin, we maakten een kleine boomgaard en in de achtertuin hebben we de bestrating opnieuw gelegd, een veranda voor de schuur gemaakt en al het hout zwart geverfd.
Nu zijn we bezig met de pipowagen, die wordt gastenverblijf. Het volgende project is de horecakeuken, daar gaan we na de zomer mee verder om er een slaapkamer met een badkamer en suite te maken! De ruimte is helemaal gestript en alle apparatuur verwijderd dus het opbouwen kan daar gaan beginnen!
bedstedenwand cafe
Before
bar in voormalig cafe
Before
keuken met bar en tap
After

De verbouwingen van dit rijksmonument voeren we zelf uit

Bijna al het kluswerk doet mijn man zelf dus het kost allemaal wel veel tijd. Maar we vinden het superleuk om ermee bezig te zijn en we hebben geen haast! Wij hopen over een jaar beneden klaar te zijn en dan gaan we boven beginnen! Daar hebben we een grote open ruimte van 130m2 en 6 meter hoog, daar willen we nog slaapkamers, een badkamer en een zolder in maken.
Ook willen we proberen om de boerderij zoveel mogelijk energieneutraal te maken, met een warmtepomp en héél veel zonnepanelen!
eettafel voor bedstedenwand keuken
slaapkamer
stalraampje keuken
woonkamer

Inspiratie is overal

Als interieurliefhebber kan ik me natuurlijk ook helemaal uitleven, ik zoek via internet allerlei materialen en interieurspullen bij elkaar, maak interieurontwerpen voor de ruimtes en moodboards op Pinterest!
slaapkamer met opkamer

Volop genieten

Genoeg plannen nog dus! Maar ons motto is: “Niks moet, niksen mag” dus we nemen ook geregeld een klusbreak en gaan dan lekker op pad of gewoon genieten van ons mooie plekje!
bed in opkamer

Wonen in een rijksmonument 

Mocht je nieuwsgierig zijn naar meer foto’s van Anouschka, kijk dan eens op haar IG account @anouschka_athome ! Bedankt Anouschka dat wij bij jou binnen mochten kijken!
overkapping

Leuk dat je op deze ‘ boerderij inspiratie‘ pagina terecht bent gekomen! Woon jij ook op een leuke boerderij en mogen wij bij jou binnenkijken? Vind je het ook leuk als jouw boerderij in deze rubriek komt te staan? Stuur mij dan gerust een mailtje op info@jellinadetmar.nl dan nemen we het samen even door 😉

3 Reactie's
 • Anouschka Witteveen
  Geplaatst op 13:24h, 23 augustus Beantwoorden

  Wat heb je een superleuke blog over onze boerderij geschreven Jellina! Dank je wel!

  Groetjes,

  Anouschka

 • Mona Koerts-Groenhout
  Geplaatst op 22:01h, 22 augustus Beantwoorden

  Wat een leuk blog om te lezen!
  Ik ben benieuwd hoe alles er uit gaat zien Anouschka.

  Groetjes Mona.

  • Anouschka Witteveen
   Geplaatst op 13:25h, 23 augustus Beantwoorden

   Leuk om te horen Mona! Ik hou jullie via Instagram op de hoogte! 😄

   Groetjes,

   Anouschka

Geef een reactie