Zelf een stoelkussen breien! - Jellina Detmar Interieur & Styling blog
3837
post-template-default,single,single-post,postid-3837,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Zelf een stoelkussen breien!

Zelf een stoelkussen breien!

DIY; Leuke stoelkussens en je kan ze zelf maken!

Wij genieten nu twee weken van onze nieuwe eetkamertafel met nieuwe stoelen. Onze stoelen zien er mooi uit, en zitten heel goed. Het zijn witte kuipstoelen en het leek me erg leuk om daar zittingen in te hebben, om nog lekkerder te zitten en onze stoelen een leuke uitstraling te geven. Ik zat te denken aan leuke gebreide kussentjes.

 

Gebreide kussentjes

Er zijn veel verschillende kussentjes te verkrijgen, van allemaal verschillende soorten materialen.
Door een gezellige samenwerking met Trijntje van @wolletjebol moest ik aan haar denken. Trijntje is heel handig met het maken van Plaids van wol en katoen en allemaal andere DIY items. Gebreid katoen is de laatste tijd al heel erg populair in de wereld van interieur. En trijntje wilde gebreide kussentjes maken voor mijn stoelen, ik mocht zelf een mooie kleur uit zoeken. Ook vertelde ze dat ze een DIY voor ons erbij wilde schrijven zodat iedereen ze ook zelf kan gaan maken.

Heel tof, deze week kreeg ik het super leuke pakketje binnen van Trijntje. Gelijk heb ik alle kussentjes in onze stoelen gelegd.
Het staat onwijs mooi en het zit ook nog eens heel lekker! Lezen jullie mee voor de DIY 😉

Stoelzitje 4

Dit heb je nodig

Patroon stoelzitje kuipstoel  40×40 cm 

0,5 bol chunky katoen
naald en draad
schaar 

Stap 1 

Haal het katoen uit de doos. Vind het begin in het midden en leg het bergje naast of voor je neer. 

Stap 2 

Maak een beginlus door het katoen van onderaf door de opening te halen. Doe dit nog 6 keer, zodat je 7 lussen hebt. Maak de lussen niet de strak, anders krult je zitting straks naar binnen. 

Lus maken

Lus maken.

Stap 3

Leg de rij recht voor je. Haal het katoen door de zijkant van de voorlaatste lus die je gemaakt hebt. Je hebt nu een nieuwe lus gemaakt, die rechtop staat. Doe dit nog 5 keer. Je hebt nu een rij met 7 rechtopstaande lussen. Elke lus is ongeveer zo groot als 3/4 vingers. Rij 1 is af. 

Stap 4

Zorg dat je katoen in de richting ligt van de kant die je op gaat. Dus aan het einde van de rij leg je je draad naar links of naar rechts. Haal het katoen door elke lus, zodat je weer een nieuwe lus maakt. Zo ga je heen en weer. Je hoeft je werk niet te draaien, het blijft gewoon plat op tafel voor je liggen. Maak op deze manier 6 rijen. 

Stap 5

We gaan nu de rij iets smaller maken, zodat de zitting rond afloopt en goed in een kuipstoeltje past. Is je stoelzitting gewoon vierkant? Dan kun je deze stap overslaan en direct naar stap 6 gaan, 

Maak de eerste lus van een nieuwe rij. Haal je hand zijwaarts door de lus die je net gemaakt heb en de lus ernaast, en haal het katoen vanaf links hier doorheen . Je hebt nu van 2 lussen 1 lus gemaakt . Maak de volgende 4 lussen weer gewoon zoals stap 4. Stop voor je de laatste lus maakt. Haal opnieuw het katoen vanaf links door de lus die je net gemaakt hebt en de laatste lus die je ziet. Je hebt nu een rij met 5 lussen over. 

Touw

Stap 6 

De laatste rij. Haal je hand zijwaarts door de lus die je net gemaakt heb en de lus ernaast, en haal het katoen hier vanaf rechts doorheen. Herhaal dit tot het einde van de rij. Als je nog 1 lus over hebt, knip je het katoen ruim af en haal je het einde van het katoen door de laatste lus, zodat er geen losse lus meer is. Draai je werk om, en stop het uiteinde aan de achterkant weg tussen een andere lus. 

Dicht maken

Stap 7 

Pak het uiteinde van de lus, vouw het katoen naar buiten en knip een stukje van de binnenvulling af. Vouw nu het katoen een stukje naar binnen, zodat je geen gerafeld randje meer ziet. Leg het uiteinde plat op de plek waar je hem vast wilt naaien, ergens aan de achterkant. Pak een naald en draad en naai zowel het begin als het einde van het katoen op deze manier vast. 

Dicht maken-3

Stap 8 

Maak je label vast met een stukje draad. Je zelfgemaakte stoelzitting is klaar !  Stoelzitje 1 Stoelzitje 2

De afmetingen: 

Uiteindelijk is de precieze maat afhankelijk van hoe losjes of strak je breit. Met dit patroon maak je een stoelzitje van ongeveer 40×40 cm. Als je hem groter wilt maken, maak dan meer lussen bij stap 2 en meer rijen bij stap 4.

Stoelzitje 3

Zelf aan de slag

Heel erg bedankt Trijntje voor deze super leuke DIY, ik weet zeker dat er veel mensen een poging gaan wagen om hiermee aan de slag te gaan! Wij zijn er in ieder geval heel erg blij mee. Met deze gebreide zitjes, zit je niet alleen erg comfortabel… ze zien er ook gewoon erg leuk uit. Het maakt eigenlijk niet uit wat voor stoel je hebt. Door de neutrale uitstraling, passen ze op elke stoel.

Heb je vragen over deze DIY? Wil je katoen kopen en wil je graag wat meer foto’s van alle stappen? Dan mag Trijntje wel een berichtje sturen, info@wolletjebol.nl.

Een stukje over de start van WolletjeBol:

Het begon in 2010, met een eindeloze behoefte om te haken. Kussens, dekens, laptop covers, nog meer kussens… familie en vrienden hebben heel wat geslaagde en minder geslaagde projecten voorbij zien komen! Alles had een label, de naam ‘WolletjeBol’ bestaat dan ook al zeker een jaar of 10. Met altijd in mijn achterhoofd een sluimerende droom.. Zou het ooit lukken om daar fulltime mijn tijd aan te kunnen besteden?

Eind 2016 kwam ik in aanraking met de prachtige grof gebreide dekens. Al het enthousiasme over het haken verschoof naar breien! Maar dan niet met breistokken op de bank, maar met de hand in een fijne werkstudio. Op grote werktafels en met stellingkasten vol materiaal. Op dat moment ben ik er dan ook fulltime in gesprongen, en sinds die tijd bestaat WolletjeBol ‘echt’. Van een voorzichtig begin met een webshop, naar een groeind bedrijf met internationale klanten en leveranciers. En stukje bij beetje komen er steeds meer mooie producten en patronen bij… waardoor elke dag een feestje blijft. Nou vooruit, bíjna elke dag 😉 Ondertussen is er sprake van uitbreiding, zowel qua medewerkers als qua materialen.. dus wie weet waar de droom eindigt!

Website www.wolletjebol.nl
Instagram @wolletjebol

Tags:
, , ,
1Reactie

Geef een reactie