Cactussen en de verzorging! - Jellina Detmar Interieur & Styling blog
7301
post-template-default,single,single-post,postid-7301,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Cactussen en de verzorging!

Cactussen en de verzorging!

Cactussen en de verzorging!

Cactussen en de verzorging, lees je mee? Dat cactussen easy peasy kamerplanten zijn weten we allemaal, maar toch gaat het weleens fout, want je geeft ze al gauw teveel water en dan gaan de wortels rotten, zonde! In deze blog geeft ‘Mevrouw Monstera’ je tips hoe jij het beste voor je cactus zorgt en er jaren van kan genieten!

Cactussen, zo verzorg jij ze het beste!

De beste plek

Die fijne stekels, je kan er bij de meeste cactussen niet om heen! Toch hebben ze die niet voor niets, ze dienen namelijk als natuurlijk UV-filter! Vandaar dat veel cactussen heel goed tegen direct zonlicht kunnen. Ideale kamerplant dus voor je zonnige vensterbank! Maar ook op een plekje in halfschaduw kunnen ze prima staan, maar de beste plek is echt voor het raam. Veel cactussen worden niet gekweekt in de zon, maar met kunstlicht. Let dus op als je net een cactus hebt gekocht, dat je hem niet gelijk in de volle zon zet, maar laat hem geleidelijk aan wennen. Als je ziet dat je cactus begint te verkleuren naar geel of zelfs wit, dan is de zon echt te fel en te heet.

Cactussen en de verzorging

Gaat jou cactus een beetje een gekke vorm krijgen? Bijvoorbeeld je hebt zo’n mooie bolcactus en die begint heel funny in een puntje te groeien. Zet je cactus dan op een lichtere plek! Draai ook je cactus regelmatig een kwartslag, anders heb je kans dat hij scheef groeit naar het licht toe.

Cactussen, zo verzorg jij ze het beste!

Dit waren dus eigenlijk bolcactussen!

Cactussen water geven

Cactussen zijn vetplanten en slaan dus veel water op in hun takken en bladeren, zo zorgen ze voor een buffer voor in de droge periodes en daarom hebben ze niet veel water nodig. Cactussen die wat donkerder staan verbruiken minder water, ook groeien deze natuurlijk minder hard. Hoe meer licht hoe meer groei, hoe meer water ze nodig hebben. Laat de grond tussen de gietbeurten door wel helemaal opdrogen. Vind je het moeilijk om in te schatten wanneer de grond droog is? Een handige tool is dan een vochtigheidsmeter! In het najaar gaan ze in de ruststand tot de lente, eens in de maand een beetje water geven is dan genoeg.

Verzorging; speciale potgrond

De meeste soorten cactussen die we kennen groeien in zeer droge gebieden, de grondsoort is daar heel anders als bijvoorbeeld in de jungle, zet een cactus daarom nooit in universele potgrond, maar koop speciale potgrond voor cactussen. Omdat ze heel langzaam groeien hebben ze maar heel weinig voeding nodig. Bemesten is dus niet perse nodig. Wil je dit toch doen? Koop dan speciale voeding voor cactussen en lees goed de handleiding.

tips en trics

Nieuwe pot

Verpotten hoeft gelukkig niet vaak, want mede dankzij z’n stekels is dit ook niet echt een fijn klusje! Doe dit dan ook alleen als het echt nodig is en het liefst in het voorjaar. Trek handschoenen aan en wikkel je cactus in een handdoek. Op deze manier trek je hem het gemakkelijkst uit de pot zonder jezelf te prikken en je cactus te beschadigen. Bedek alleen de kluit in de nieuwe pot met verse cactusgrond, nooit de bladeren of de stekels. Aangeraden wordt om de grond af te dekken met grind of steentjes, op deze manier verdampt het water minder snel en blijft de warmte in de pot. Geef niet gelijk water, maar wacht hier een weekje mee.

Wolluis en schimmel bij cactussen

Bij een hoge luchtvochtigheid in huis kan een cactus gaan schimmelen, zet een cactus daarom liever ook niet op de badkamer. Ook wolluis is een plaag waar een cactus last van kan hebben, probeer deze dan ook te verwijderen door je cactus voorzichtig af te spoelen of gebruik een krachtige plantenspuit, doe dit dagelijks totdat ze verdwenen zijn. Een huis-tuin-keukenmiddel wat ook wel gebruikt wordt tegen wolluis is een mengsel van water, spiritus en groene zeep. Zelf gebruik ik i.p.v. spiritus neemolie, dit werkt ook heel goed!

Soorten

Er bestaan wel 3000 verschillende soorten cactussen (cactaceae)! De bekendste soorten zijn de Euphorpia oftewel de Cowboycactus, de Bolcactus (Ehineocactus), ook wel Schoonmoederstoel genoemd😂. De Schijfcactus aka Opuntia is ook een hele populaire. Maar wist je dat de Haworthia en de Rhipsalis bijvoorbeeld ook onder de cactussen vallen? En ja, ook de populaire Zaagcactus is er 1! Er zijn dus ook genoeg soorten zonder stekels.

Happy & Healty

Nou, met deze tips lukt het jou zeker wel om je cactus happy & healthy te houden! En anders heel veel succes met jouw cactussen en de verzorging ervan!

Groene groetjes,
Joanike @mevrouwmonstera

Wil je nog meer lezen over kamerplanten? Op www.mevrouwmonstera.nl vind je nog veel meer blogs!

2 Reactie's

Geef een reactie