Planten voor in de tuin - Jellina Detmar Interieur & Styling blog
6793
post-template-default,single,single-post,postid-6793,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Planten voor in de tuin

Planten voor in de tuin

Planten voor in de tuin

Planten voor in de tuin. In deze blog schrijf ik met veel plezier over buitenplanten voor het ultieme vakantie gevoel in eigen tuin.

YES! Het is mooi weer. De hele aanlooptijd naar de zomer zijn we al druk bezig om de tuin netjes voor elkaar te krijgen om er in de zomervakantie optimaal van te kunnen genieten. En vooral nu het er op lijkt dat de meesten van ons de zomervakantie in ”hinter garten” gaan vieren, willen we alles natuurlijk op en top voor elkaar hebben voor het ultieme vakantie gevoel in eigen tuin.

Ik ben Hinke Elzinga (35 jaar) woon in Oosternijkerk met mijn man Tjeerd en 2 dochters van  6 en 7. Inmiddels ben ik al 15 jaar bloemist en heb (al  5 jaar) een bloemenwinkel aan huis  -Moai mei blommen-. Instagram @moaimeiblommen. En een echte plantengek. Altijd op zoek naar nieuwe soorten en mooie combinaties in het interieur. En dat treft want volgens de interieurvoorspellers zullen planten zeker de komende 30 jaar een grote rol spelen in de Nederlandse woonkamers. 

Planten voor in de tuin

Planten voor in de tuin

Planten voor in de tuin, er zijn natuurlijk heeeel veel planten geschikt voor in de Nederlandse tuintjes. Ik kijk zelf vaak naar kleur, en zorg ervoor met de eenjarige planten per zomerseizoen op elkaar afgestemd zijn.  Hierdoor zorg je voor rust en harmonie in je tuin en wordt het geen kleuren kermis. Kleuren die goed bij elkaar passen zijn bijvoorbeeld Wit met blauw tinten (heel rustig) wit met roze (iets meer pit) wit met geel en blauw, rood met roze, rood met blauw. Als je 2 kleurtinten (naast al het groen) kiest dan heb je in ieder geval een fijne basis.  Heb je een hele grote tuin dan kan je delen van je tuin in een bepaalde kleurtint inrichting.

De olijf

Voor nu wil ik het graag hebben over de buitenplanten die populair zijn en lekker beachie, en ik kan niet anders dan natuurlijk te beginnen met de OLIJF. De olijf is al een aantal jaar bezig met een flinke opmars in de Nederlandse tuinen. Deze Mediteraanse boompjes kom je veel tegen in de zuid Europese vakantielanden en maken dat je die sfeer creëert in je eigen tuin. De olijf houdt niet van natte voeten, maar dat betekend niet dat hij bijna geen water hoeft!  De juiste afwatering in de pot is van groot belang, en vooral met droog weer vaak water geven! Snoeien mag tijdens het hele groeiseizoen maar bij voorkeur in het voorjaar.  De olijf kan ook heel goed binnen staan. Hij geeft echter wel een kleverig goedje af welke je (elke dag) van de vloer kunt vegen en heeft binnen ook veel water nodig. Maar goed dan heb je ook een echt eyecatcher in je tuin.

Planten voor in de tuin

De pluimhortensia

De mooie stijlvolle plant past goed in landelijk tuinen. De plant maakt grote stengels en flinke pluimen die als ze flink bloeien ook een paar dagen mooi blijven op de vaas. Kortom een echte musthave in je tuin… mits je er genoeg ruimte voor hebt en deze beauty houdt niet van harde wind. (want dan knappen de pluimen)

Cortadeira of pampas gras

Deze plant zorgt natuurlijk voor het ultime standgevoel in eigen tuin. Perfect in cominatie met verschillende grassen. En leuk bijkomend voordeel de pampas pluimen staan in de herfst natuurlijk prachtig op de vaas en ze  kunnen droog op de vaas. De pampas grassen kunnen wel wat meer wind verdragen dan de pluimhortensia maar ook deze blijft mooier op een plek met wat minder wind.

Planten voor in de tuin

Festuca

De Mooie grijsblauwe festuca planten staan prachtige is een landelijke tuin. Bedenk maar een hoe mooi het contrast is als ze voor zwarte schutting worden geplaatst met daaromheen veldachtige witte bloemen. Maar ook in een buiten pot staat de festuca heel mooi.  En ze zijn heel makkelijk in onderhoud en winterhard. Het is verstandig om elk voorjaar de oude grassen weg te knippen zodat je een frisse nieuwe bos gras krijgt elk jaar. Maar ook als je dat niet doet redt deze plant zich goed. 

Palm 

De palmen zijn deze zomer niet aan te slepen. De palm zorgt natuurlijk ook voor een fijn buitenlands tintje in de tuin, een op en top Beach gevoel. Met warm droog weer doet deze plant het best met elke dag een fijne “tuinslangregenbui”.  De mooie stam krijg je door de groei van deze plant,  steeds 1 blad aan de buitenkant eraf en de nieuwe bladeren groeien van binnenuit. Deze plant is winterhard en moet beschermd worden bij  -15 graden. Deze plant kan absoluut niet missen in je tuin naast je hangmat. 

palm

Een paar tips:

Er zijn natuurlijk veel meer super leuke buitenplanten en ook veel kamerplanten kunnen zomers prima in de tuin. Kijk altijd even op het kaartje of ze in de zon kunnen of beter op een schaduwrijke plek kunnen staan. Weet je even niet waar je plant het beste staat in je tuin of doet een buitenplant het niet helemaal goed. Vragen staat vrij stuur een berichtje en ik kijk even met je mee. 

Fijne zomer gewenst iedereen in eigen tuin of toch op vakantie!

Liefs, Hinke 

 

Wil je meer inspirerende urban jungle blogs lezen? Check dan even deze link 🙂

3 Reactie's

Geef een reactie