De keuken ergonomisch indelen met werkzones - Jellina Detmar Interieur & Styling blog
11044
post-template-default,single,single-post,postid-11044,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

De keuken ergonomisch indelen met werkzones

De keuken ergonomisch indelen met werkzones

De keuken ergonomisch indelen met werkzones

Ben jij ook niet zo tevreden over je keuken en op zoek naar manieren om de indeling te verbeteren? Het lijkt op het eerste oog allemaal zo gemakkelijk: je kiest een keuken uit met een aanrecht en een kookgedeelte en dan ben je klaar. Maar zo makkelijk is het niet. Er zijn namelijk manieren om je keuken ergonomisch en efficiënt in te delen. Om dit te verwezenlijken moet je je keuken indelen in werkzones en kun je gebruikmaken van de keukendriehoek. Meer weten? Lees dan verder!

De keuken ergonomisch indelen met werkzones

Werkzones in de keuken

Er zijn in principe 5 verschillende zones die je in je keuken zou moeten hebben. Er worden verschillende termen voor gebruikt, maar ze komen allemaal op hetzelfde neer: een zone voor koken, voorraad, schoonmaak, voorbereiden en opbergen. De kookzone is natuurlijk het belangrijkste gedeelte. Hier bevinden zich de inductie kookplaat, oven en andere dingen die je binnen handbereik wilt hebben, zoals kruiden, potten en pannen. Vervolgens komt de schoonmaakzone, inclusief de vaatwasser, spoelbak en afvalbakken. Dit is de plek waar de afwas wordt gedaan en het aanrecht wordt schoongemaakt. De derde zone wordt gebruikt voor de voorbereiding van gerechten. Denk aan voldoende werkruimte en keukengerei zoals snijplanken en messen. Het is handig om deze zone dichtbij de kookzone te hebben om efficiënt te werken. Tot slot heb je de opbergruimte, waar je eigenlijk alleen spullen moet neerzetten die je niet dagelijks gebruikt. Denk aan extra servies en keukenapparatuur zoals blenders. Denk eraan dat deze zone vaak veel ruimte in beslag neemt!

De keuken ergonomisch indelen met werkzones

De keukendriehoek

Nu we alle werkzones in de keuken besproken hebben, is het tijd om verder te gaan met de keukendriehoek. Hierbij komen de drie belangrijkste zones bij elkaar: de kookzone, de voorraadzone en de schoonmaakzone. Het doel is om deze zones strategisch te plaatsen, zodat je de afstand tussen elke zone zo klein mogelijk maakt. Dit maakt de ergonomie van de keuken een stuk beter. Er zijn verschillende opstellingen die je kunt gebruiken voor deze driehoek: de rechte keukenopstelling (ideaal voor smalle ruimtes), de L-opstelling (voor meer bewegingsvrijheid) en het kookeiland. Een kookeiland met de beste inductie kookplaat 90 cm wordt vaak gekozen vanwege flexibiliteit en efficiëntie, maar neemt meer ruimte in beslag. Laat je daarom adviseren over wat het beste bij jouw ruimte en wensen past.

De keuken ergonomisch indelen met werkzones

Ergonomie in de keuken

Het is erg belangrijk om rekening te houden met de ergonomie in de keuken. Je wilt immers zo makkelijk mogelijk kunnen koken. Wanneer je dit op de juiste manier aanpakt, hoef je ook veel minder te lopen, wat weer zorgt voor een snellere workflow. De ideale loopafstand? Kies voor ongeveer 2 meter tussen de spoelbak en de kookzone het comfort te vergroten. Deze worden namelijk het meest gebruikt. Met deze tips zal jouw keukenervaring echt een stuk beter worden!

Liefs Jellina

Vind je het leuk om meer inspiratie op te doen? Check mijn Instagram account @jellinadetmar of lees mijn andere blogs op mijn website www.jellinadetmar.nl, je bent welkom!  

Meer blogs,

Multi-Functionele Apparatuur Van EGO Powerplus

Buitenspelen op de Playbase

Onze tuin is een bloeiende oase

Geen reactie's

Geef een reactie