Groene vingers - Jellina Detmar Interieur & Styling blog
5840
post-template-default,single,single-post,postid-5840,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Groene vingers

Groene vingers

Groene vingers  

Groene vingers, hoe doe je dat nu eigenlijk? Heel eerlijk? Ik moet bekennen dat ik het  antwoord ook niet weet. Ook ik heb wel eens planten dood laten gaan door te veel water te geven. En een aantal van mijn planten hebben flinke bruine randen. Maar nog steeds houd ik van al dat groen! Van alles wat ik afgelopen tijd heb geleerd, heb ik geprobeerd om op een rijtje te zetten en jullie op weg te helpen om een eigen urban jungle te creëren. Want zeg nou zelf, het is heeeeeeerlijk om al dat groen in huis te halen. 

Wie ben ik

Eerst een kort voorstel rondje! Mijn naam is Sandra en ik woon samen met Pieter in Eindhoven. Ik ben geboren en getogen in een klein dorp in Friesland. Van jongs af aan vond ik het heerlijk om in de tuin te spelen en buiten te zijn. In mijn dagelijks werk ben ik process engineer bij een bedrijf dat 3D printers maakt, maar in de vrije uurtjes houd ik me graag bezig met planten. Sinds we ons eigen huis hebben gekocht in Eindhoven, is deze ook langzaam gevuld met heel veel groen. Het lijkt me leuk om wat met jullie over planten te delen.

Groene vingers 

Groene vingers 

Leuke planten gaan stekken

Ben je net begonnen met je urban jungle? Dan wil je natuurlijk wat verschillende soorten planten. Om het een beetje betaalbaar te houden is stekken een oplossing.  Je hebt verschillende manieren van stekken voor verschillende planten; scheuren, bladstekken, kopstekken. Ook verschillende manieren van steken; in de grond of op water. Als je begint met stekken, zorg er dan voor dat je de tools goed hebt schoongemaakt! Zo voorkom je dat de plant die je stekt ziek wordt. 

Groene vingers 

Een nieuw plantje

Planten die je kan stekken door te scheuren zijn bijvoorbeeld Calatheas. Je begint dan met de wortels voorzichtig te ontdoen van de grond en uit de knoop te halen. Wanneer je dat gedaan hebt kan je een deel van de moederplant af halen met wortels en al. Zo houd je uiteindelijk een plant met zijn eigen wortelstelsel over.

Een tweede manier is bladstekken, deze neem je vooral van de verschillende Peperomia en Begonia soorten. Neem bijvoorbeeld een blad met steel van de moederplant en zet deze op een glaasje water. Je zult dan uiteindelijk zien dat er zich eerst wortels vormen en uiteindelijk ook een nieuw plantje. Zelf stek ik altijd veel op water. Het is makkelijk en als extra bonus kan je de wortels van het plantje goed zien groeien.

Water geven, teveel of te weinig?

Een van de andere tips die ik ook ooit zelf heb gekregen is over het wel of niet geven van water. Twijfel je of je water moet geven? Steek je vinger in de grond! Vaak is het zo dat de bovenkant van de grond er al droog uit ziet, terwijl het onder in de pot nog steeds nat en vochtig is. Sommige planten)soorten houden hier helemaal niet van. Je kan met je vinger heel gemakkelijk voelen of de grond rondom de wortels nog steeds vochtig is.

Zo voorkom je dat je je plant teveel water geeft en uiteindelijk verzuipt. Een binnenpot kan hier trouwens ook goed bij helpen. Het is heel fijn om je planten in een binnepot te zetten, zo zorg je ervoor dat overtollig water er makkelijk uit kan lopen. Kies je voor een terracotta pot? Denk er dan om dat de plant wat meer water nodig heeft, omdat een terracotta pot sneller uitdroogt. 

FOTO 4

Licht, luchtvochtigheid en temperatuur

Maar waar zet je al die planten nu neer? Bij ons in huis is dit ook een uitdaging, niet overal is dezelfde hoeveelheid licht, luchtvochtigheid en temperatuur. Bij ons in huis staan wel overal planten! Zo staat er op de gang een Crasulla Ovata (soort vetplantje), op de badkamer hebben we een hartjes varen en een Calathea staan. Voor de slaapkamer heb ik gekozen voor een Sansevieria, Aloë Vera, Graslelie, Dracena, Ctenanthe Burle-Marxii en een grote Ficus. 

FOTO 5

Ecosystemen

Daarnaast heb ik mijn eigen passie in groen toch wel gevonden in het maken van groene landschappen in een fles! Ecosystemen zijn een verzameling planten in een grote gistingsfles, die nagenoeg zelf voorzienend zijn. Je hoeft ze nog maar één keer per jaar ongeveer water te geven en één keer in de maand een kwartslag te draaien. Het is dan ook ideaal als je het fijn vindt om wat minder onderhoud te hebben aan je planten!

Groene vingers

Heb jij ook groene vingers? Lijkt het je leuk om wat meer te weten te komen? Kijk dan eens op mijn instagram @junglebulb, regelmatig post ik nieuwe ecosystemen die ik heb gemaakt, planten weetjes en ook foto’s van de planten in de verschillende hoeken in ons huis. Leuk dat jullie mijn blog hebben gelezen, ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren,

Groet Sandra

Op zoek naar meer inspiratie? Heb je deze blogs al gelezen?

Blog; Hoe stek je een plant!

Blog; Planten voor in de tuin!

Blog; Wat zijn sterke planten!

1Reactie
  • Robin
    Geplaatst op 14:15h, 06 februari Beantwoorden

    Super interessant!

Geef een reactie