Hoe stek je een plant? - Jellina Detmar Interieur & Styling blog
6422
post-template-default,single,single-post,postid-6422,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Hoe stek je een plant?

Hoe stek je een plant?

Hoe stek je een plant?

Heb jij hier een antwoord op? Hoe stek je een plant? Hoe leuk is het dat je een mooie plant hebt staan waar je erg van geniet “omdat ie het zo goed doet”. Dat daar ook nog stekjes aangroeien. Dat betekend dat je nog meer van die leuke plantjes kan verzamelen. Maar hoe doe je dat stekken? Nou ik doe het heel vaak en eerlijk zelfs mijn 2 dochters kunnen het al want het is gewoon echt heel makkelijk! Wil je weten hoe lees dan even verder.

hoe stek je een plant

Wie ben ik,

Ik ben Hinke Elzinga (35 jaar) woon in Oosternijkerk met mijn man Tjeerd en 2 dochters van 5 en 7. Inmiddels ben ik 15 jaar bloemist en heb (al bijna 5 jaar) een bloemenwinkel aan huis -Moai mei blommen-. En ik ben een echte plantengek. Altijd op zoek naar nieuwe soorten en mooie combinaties in het interieur. En dat treft want volgens de interieurvoorspellers zullen planten zeker de komende 30 jaar een grote rol spelen in de Nederlandse woonkamers. 

Wanneer kan je ze stekken, hoe zien stekjes eruit?

Stekjes zijn simpel gezegd mini versie plantjes van de grote plant. Nieuwe stekjes zijn vaak wat lichter van kleur dan de volwassen plant. Zodra de stekjes echt groter beginnen te worden kun je ze van de “moederplant” afhalen. Je kan ze ook laten zitten, als er genoeg ruimte in de pot zit dan is dat niet erg dan wordt de pot alleen maar voller. Maar als deze al erg vol is kun je ze er beter uit halen.

hoe stek je een plant blogger

hoe stek je een plant blog

plantenblog

Op de foto zie je stekjes van een Pileapeperomioides – Pannekoekplant, Chlorophytum- Zebragras (deze heb ik zelf gekregen als stekje met Moederdag), en een Sansevieria – Vrouwentong.

Hier stap, hoe stek je een plant?

Stap 1:

Hoe stek je een plant? Snij of knip het stekje van de moederplant af. De stekjes van de Zebragras kun je heel gemakkelijk los knippen. Maar de stekjes van de Pilea en de Sansevieria zijn wat lastiger, (maar niet moeilijker) ze zitten met een wortelstonk vast aan de moederplant. Met een scherp mesje snijd je tussen het stekje en de moederplant in. Als je dat doet houd je het stekje met je ander hand vast. Tijdens het snijden voel je wel of je door de wortel heel snijd, en het stekje los komt. 

plantenblog

plantenblogs

plantenblog1

Stap 2:

Als de stekjes genoeg wortel hebben kun je ze gelijk in de potgrond zetten. – potje vullen met potgrond tot de rand en even aandrukken. (eventueel daarna nog aanvullen met meer potgrond) en je vinger maak je een gat in het midden van de potgrond. Dan zet je het stekje daarin en druk je de potgrond erom nog wat steviger aan. Klein beetje water geven en Klaar. Het stekje van de zebragras heeft nog niet zulke lange wortels. Daarom is het bij deze beter om hem even in een vaasje met water te zetten. Zodra deze ook wortel maakt kan hij ook ingeplant worden. 

plantenblogger

plantenblogs

Stap 3:

Daarna is het belangrijk dat ze op een mooie lichte plek in huis worden gezet (niet in de volle zon). En het liefst ook niet te koud. De zebragras en Pilea mogen eerst elke week een klein beetje water. De sansevieria 1 keer in de 2 weken. Zodra ze uit de “kweekpotjes” groeien kunnen ze in een grotere pot worden overgeplant. 

stekken

Nog een paar tips

  • Tip: zet je stekjes gezellig bij elkaar. Dat is gemakkelijk met watergeven, en door ze bij elkaar te zetten versterken ze elkaar als groep, dat staat rustiger dan hier en daar een stekje neerzetten, dat staat rommelig. 
  • Loop je nou wel ergens tegenaan dat het toch niet helemaal wil lukken met je stekjes. Vragen staat vrij. Misschien kan ik je helpen. 
  • Nou succes met stekjes maken, en ik zou het leuk vinden als je mij/ons wat foto’s stuurt van je “nieuwe plantjes”

Liefs,

Hinke

*Volg Hinke op de socials Instagram @moaimeiblommen en www.facebook.com/moaimeiblommen  en lees meer blogs van Hinke op haar bloemenwinkelblog www.moaimeiblommen.nl.

Heb je met veel plezier deze, Hoe stek je een plant blog gelezen, leuk als je een leuk berichtje achterlaat in de reacties 😉

Meer inspirerende urban jungle blogs lees je onder deze link!

5 Reactie's

Geef een reactie