Inspirerende loftwoning - Jellina Detmar Interieur & Styling blog
8718
post-template-default,single,single-post,postid-8718,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Inspirerende loftwoning

Inspirerende loftwoning

Inspirerende loftwoning

Een inspirerende loftwoning, een lang gekoesterde droom wordt werkelijkheid! 

Mijn naam is Nicole (37) en sinds bijna een jaar ben ik actief op Instagram met mijn account @xpost_strp. Aanleiding om een Instagram-account te maken was voor mij in eerste instantie om het verbouwproces bij te houden van onze woning. Voor onder andere familie en vrienden, maar ook om zelf regelmatig terug te kunnen blikken. 

Inmiddels is Instagram een beetje een uit de hand gelopen hobby, maar wel een ontzettend leuke hobby. Ik gebruik Instagram om inspiratie op te doen. En hoe leuk is het dat mensen onze woning inmiddels ook als inspiratiebron zien! In deze blog neem ik jullie graag mee in de verbouwing van een oud postkantoor tot onze eigen loftwoning. 

Inspirerende loftwoning

Zwak voor ‘niet normale’ panden

Martijn en ik kochten in 2010 onze eerste woning in Eindhoven. Dat betrof een bovenwoning uit de jaren ‘30 die we net voor de veiling uit gekocht hebben. Maanden voor de verkoop was er een wietplantage opgerold in de woning en de woning had daar behoorlijk onder geleden. De woning was van top tot teen vernield en beschadigd. Waar veel andere mensen terugdeinzen als ze een woning in een dergelijke staat zien, zagen wij het juist als een uitdaging om er weer iets moois van te maken. In een paar maanden tijd wisten we de woning weer te herstellen en wat waren we trots op het resultaat. 

Een huis verbouwen begon weer te kriebelen

Maar het begon ook weer snel te kriebelen, want een huis wat ‘af’ is, is ook maar gewoon. Zo stuitten we in 2013 op een gaaf pand op het NRE-terrein in Eindhoven. Een pand wat altijd gefungeerd had als loods werd door de gemeente op de markt gebracht. Geïnteresseerden konden een bod doen op het pand en voorwaarde was dat er ook een concreet plan werd ingediend. Het plan wat je met het pand van plan was (deels functie wonen, deels een commerciële functie). Naast ons werk hebben we destijds veel tijd en energie gestoken in het bedenken van een plan. Na maanden investeren werd ons plan 2e, dus het pand ging aan onze neus voorbij. En daar hebben we lang ‘pijn’ van gehad. 

Zwangerschappen

In 2014 raakte ik zwanger van ons dochtertje Liv. De bovenwoning waar we al bijna 5 jaar woonden zou op termijn niet praktisch meer zijn. Dus we besloten om ons te gaan oriënteren op de woningmarkt. Veel sneller dan verwacht vonden we een mooie woning uit de jaren ‘50 in een prachtige wijk op loopafstand van het centrum. Een instapklare woning, iets wat eigenlijk niet bij ons paste, maar met een kindje in het vooruitzicht leek ons dit een goede keuze. 

In 2017 hebben we de oude garage van deze woning getransformeerd tot een tuinkamer en deze gekoppeld aan de bestaande woning. Daarmee creëerden we op de benedenverdieping veel meer woningoppervlak. Maar na deze verbouwing was ook deze woning ‘af’. Dat we geen jaren meer in deze woning zouden wonen, dat wisten we, maar dat we zo snel op een ander gaaf pand gingen stuitten, dat hadden we niet verwacht…

De mooiste dingen ontstaan als je er niet op uit bent

Martijn is eigen ondernemer en is met zijn onderneming actief in de vastgoedsector. In zijn vrije uurtjes heeft hij als hobby om het internet af te struinen om te kijken wat er onder andere in Eindhoven gebeurt op de vastgoedmarkt. Zo kwam hij op een dag in mei 2019 thuis en zei: ‘Hee Nicole, wist je dat het postkantoor op Strijp dicht gaat binnenkort en dat het in de verkoop staat? Zullen we eens gaan kijken?’ Martijn had in de tussentijd al in het bestemmingsplan gekeken en daar zagen we dat het pand ook de bestemming ‘wonen’ had en dat we er dus ook een woning van mochten maken. 

Inspirerende loftwoning

De hoge ramen zijn zo gaaf

We realiseerden ons wel dat we snel moesten handelen. Ik kende het pand en moest voor een controle naar het ziekenhuis (ik was redelijk hoogzwanger van ons zoontje Sten) dus Martijn ging de eerste keer alleen bezichtigen. Overenthousiast en boordevol ideeën kwam Martijn terug van de bezichtiging. En zodoende stonden we een paar dagen later opnieuw samen in het pand.

Toen we samen gingen kijken kwamen de ideeën die we in de tussentijd hadden bedacht tot leven in gedachten en we waren op slag verliefd. Verliefd op die prachtige hoge ramen aan de voorzijde van het pand. En verliefd op de toffe oude elementen zoals de kluis en de lichtkoepels waar vroeger de loketten van het postkantoor onder zaten. Ook op de ligging van het pand en de grote tuin die uniek is zo dicht bij het centrum van Eindhoven. Een dag na de tweede bezichtiging meteen een bod gedaan en na een korte onderhandeling waren we akkoord. 

De timing van de aankoop van het pand kon niet slechter, baby 2 die zich bijna ging melden, maar wat waren we blij!

Rollercoaster

Vanaf het moment van aankoop kwamen we in een rollercoaster terecht. Het postkantoor zou begin juni 2019 haar deuren sluiten en 1 september 2019 zouden we de sleutel krijgen. 

We gingen/moesten direct aan de slag met het uitwerken van al onze plannen, omdat we ons realiseerden dat het vergunningentraject niet makkelijk zou gaan worden en lang zou kunnen gaan duren. Ons oude huis werd erg snel verkocht. Aan de ene kant fijn, maar aan de andere kant gaf dat ook druk om voor een bepaalde datum klaar te zijn. En in de tussentijd werd ook nog besloten dat ons zoontje drie weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum ter wereld werd gehaald!

Postkantoor

Het oorspronkelijke postkantoor had een oppervlakte van ca. 140 m2. De benedenverdieping zou te klein zijn voor om 3 slaapkamers te realiseren en een badkamer, dus we moesten aan de achterzijde de hoogte in gaan.

Martijn en ik hadden op hoofdlijnen beelden hoe de achterzijde er uit zou moeten komen te zien. Waar de voorkant van het pand authentiek is, wilden we aan de achterkant juist een moderne uitstraling. We gingen met een architect aan de slag, maar kwamen na een drietal afspraken over en weer tot de conclusie dat ons ideeën niet op 1 lijn lagen. Dus Martijn is zelf gaan schetsen op papier, heeft zijn schetsen nagebouwd met Lego en daarna uitgewerkt in Paint (ja, dat lezen jullie goed).

Inspirerende loftwoning

Zoals jullie zien is de Paint-tekening werkelijkheid geworden. En ik zeg regelmatig tegen Martijn hoe trots ik op hem ben dat hij dit ontwerp zelf bedacht en gemaakt heeft, want hij is geen architect of bouwkundige. 

De benedenverdieping van het pand wilden we qua ruimte zoveel als mogelijk in ere houden, dus open, omdat dat juist de charme van het pand is. In het hele pand zaten systeemplafonds, die hebben we er als eerste uitgehaald. En daarmee creëerden we met name aan de voorzijde extra hoogte, omdat het plafond de laatste decennia altijd verlaagd was geweest.  

vloer

postkantoor

Interieurarchitect

Ook voor de benedenverdieping gingen we eerst zelf aan de slag om plannen uit te werken. Al snel hebben we daar een interieurarchitect bij betrokken, omdat we echt de ‘wow-factor’ wilden realiseren. We waren bang dat we niet het optimale uit het pand zouden halen als we alles zelf zouden bedenken. Uiteindelijk zijn we heel blij dat we het keukengedeelte tot stand hebben gebracht samen met de interieurarchitect. We zijn eerst in grove lijnen gaan praten over onze ideeën, waarbij we vooral hoogteverschillen aan wilden brengen in het pand. In korte tijd kwam de architect met een zestal ontwerpen. Uit die ontwerpen hebben we de dingen gepakt die wij gaaf worden en die hebben we bij elkaar gebracht in het definitieve ontwerp. 

Financieel neutraal

De 2e verdieping aan de voorzijde (voormalig archief) was verhuurd en dat wilde we zo laten. Het idee van Martijn was om een woning te creëren die in financieel opzicht neutraal voor ons zou uitpakken. Door de zeer lage hypotheekrente in combinatie met de hoge huren nabij het centrum van Eindhoven en Strijp-S bleek het mogelijk om financieel neutraal uit te komen als we 25% van de totale meters zouden verhuren. De inkomsten uit de verhuur van het appartement op de 2e verdieping zijn daarbij gelijk aan de rentelasten van de hypotheek + de energielasten. In feite wonen we dus ‘gratis’ en betalen we alleen nog de aflossing (=sparen) van de hypotheek zelf.  

Ready, get set, go!

Het vergunningentraject was zoals verwacht een moeizaam traject. Gelukkig hebben we uiteindelijk niet veel grote concessies hoeven te doen. Tijdens dit traject zijn we voorzichtig gestart met sloopwerkzaamheden aan de achtergevel. En 6 april gingen we echt los, want toen werden de grondboringen gedaan voor ons warmtepompsysteem en ruim een week later ging de aannemer aan de slag. En we hadden een strakke planning, want 2 oktober moesten we verhuizen. Vlak voor de verbouwing brak Corona in alle hevigheid los. We mogen in onze handjes klappen dat Corona nauwelijks tot geen roet in het eten heeft gegooid tijdens onze verbouwing. Als ik mensen hoor die momenteel aan het verbouwen zijn, dan hoor ik andere verhalen helaas

Inspirerende loftwoning

Sabbatical

Martijn heeft vanaf april een sabbatical genomen om het bouwproces te coördineren. We hebben namelijk veel gewerkt met leveranciers die we zelf uitgekozen hadden, dus geen onderaannemers. Bij de start van de bouw kwamen we al snel tot de ontdekking dat de oude tekeningen van het pand op veel fronten niet (meer) klopten, dus dat betekende dat Martijn dagelijks op de bouw honderden vragen op zich afgevuurd kreeg. Als Martijn het proces niet zelf had gecoördineerd en niet dagelijks op de bouw was geweest, dan weet ik niet hoe we er nu bijgezeten hadden! Vast en zeker in een huis, maar dan was het niet zo mooi geworden zoals het nu is. 

verbouwing.

Go Green

We vonden het belangrijk om een duurzame woning te realiseren. Dat begon voor ons met een warmtepompsysteem, vloerverwarming, zonnepanelen en goede (vloer)isolatie. Dit hadden we ook nodig om de ambitie van een energie én financieel neutrale woning haalbaar te maken. Tevens hebben we oude materialen hergebruikt, zoals de oude ramen aan de achterzijde van het pand, die liggen nu als vloer op de overloop van de bovenverdieping. 

droomhuis

Gekozen voor een gashaard

We hebben lang getwijfeld over een haard in onze woning. Gezien het woonoppervlak beneden en de grote hoogtes waren we bang dat de vloerverwarming niet voldoende zou zijn en dat we een haard nodig zouden hebben om bij te stoken. Op het gebied van comfort wilden we geen concessies doen. We hebben naar diverse ‘groene’ haardenoplossingen gekeken, maar onder aan de streep zijn die er nauwelijks, in ieder geval niet een haard die aan onze wensen voldeed. Dus hebben we na lang wikken en wegen toch gekozen voor een gashaard. We hebben er nu 1 winter opzitten in ons pand en heel fijn om te merken dat we de haard helemaal niet nodig hebben, omdat de vloerverwarming voor een fijn klimaat zorgt. Dus we gebruiken de haard maar beperkt als sfeerelement. 

Keuken als middelpunt van de woning

We leven graag beneden, hebben graag vrienden en familie over de vloer voor een kop koffie, een borrel of een etentje. Dat de keuken het centrale middelpunt van de woning zou moeten worden dat was al snel duidelijk. 

Nadat we het ontwerptraject met de interieurarchitect voor de keuken hadden afgerond, zijn we zelf verder aan de slag gegaan met het zoeken van een interieurbouwer die het ontwerp tot leven kon laten komen. Die interieurbouwer hadden we snel gevonden. Voor ons was het niet alleen belangrijk dat deze partij kon leveren wat wij wilden voor een fijne prijs, maar ook dat we een goed gevoel hadden bij deze partij.

Naast de keuken heeft de interieurbouwer ook onze trappen gemaakt, de trapjes rondom de keuken, de deuren in de hal en ga zo maar door. Bij zo’n intensieve samenwerking is het van belang dat je elkaar goed begrijpt en dat je elkaar over en weer aan kan spreken als dingen niet gaan zoals afgesproken. En daarna gewoon verder kan met het proces. 

loftwoning

Onwijs blij met ons kookeiland

We hebben gekozen voor een keukeneiland van het materiaal Hi-Macs. Als je vanaf de hal de ruimte inloopt, dan is het kookeiland volledig naadloos. Daarmee hebben we wel wat kastruimte in het kookeiland verloren laten gaan. Die ruimte hebben we ruimschoots teruggekregen in de grote kastenwand. Voor de kastenwand hebben we bewust gekozen voor donker eiken, dat is een mooi contrast met het witte kookeiland en match goed met de stalen elementen zoals de entresol en de wenteltrap. 

een eigen loftwoning

Op de gehele benedenverdieping hebben we (gevlinderd) woonbeton laten storten. Deze stoere vloer past uitstekend bij ons pand! En door vervolgens op verschillende plekken met eiken te werken, brengen we weer wat warmte in het interieur.

Eyecatchers

We hebben verschillende eyecatchers in onze woning. De oude kluis is er daar absoluut eentje van! De kluis was oorspronkelijk rood en hebben we koper gemaakt. Het is iets minder schreeuwerig en maakt nu gewoon onderdeel uit van het interieur. De kluis is nu nog opslagruimte voor speelgoed, maar we hopen er ooit een wijnkast van te maken. Zo eentje waar stoom uitkomt als je ‘m opent, gewoon omdat dat tof is!

Daarnaast kwamen we relatief laat tijdens de verbouwing met het idee om een boom te plaatsen in onze woning. Er zou anders best wat loze ruimte zijn in het keukengedeelte. We zijn inmiddels helemaal gewend aan onze boom, maar als er dan mensen voor het eerst bij ons over de vloer komen en enthousiast reageren. We realiseren dan dat dit toch wel een bijzonder element is. 

droomhuis loft

Glazen overloop

Een andere bijzondere eyecatcher is onze glazen overloop. Bij het verwijderen van de systeemplaten kwamen de oude koepels tevoorschijn en de oorspronkelijke bekisting. En toen de aannemer aan de slag ging met het verstevigen van het plat dak om de bovenverdieping te kunnen realiseren, bedacht Martijn het idee om de vloer op de overloop van glas te maken. De overloop is namelijk best smal, laag en klein en er zou aanvankelijk geen daglicht zijn.

Door de koepels in ere te houden komt er indirect daglicht op de overloop. De realisatie van de overloop was een ramp. Martijn krijgt er nog hoofdpijn van als hij er aan terugdenkt, maar wat zijn we blij met het resultaat! De eerste dagen dat we in ons huis woonden was het wennen om over het glas te lopen, maar inmiddels is het helemaal normaal!

We zijn er nog niet…

Na 6 maanden verbouwen moesten we gaan verhuizen omdat ons oude huis was verkocht. Met het schrijven van deze blog wonen we 5 maanden in onze woning. Nog wekelijks gebeuren er dingen in huis, want we zijn er nog niet. Gelukkig zijn dit vooral interieurdingen, dingen die het huis mooier maken en dus geen dingen die ons woongenot belemmeren zolang ze er niet zijn.

Inspirerende loftwoning

Inspirerende loftwoning

Inspirerende loftwoning

We hebben aanvankelijk alle oude meubels meegenomen naar onze woning. Ik vond het belangrijk om eerst te wonen om te kunnen ervaren wat we nodig zouden hebben. Aangezien onze loftwoning veel strakke lijnen heeft hebben we onze oude, lange eettafel omgeruild voor een ronde tafel met 8 stoelen. Met meubels en accessoires wil ik meer organische vormen aanbrengen in onze woning om de strakke lijnen te doorbreken.

De industriële stijl komt naar voren

Waar ik jaren geleden een wat landelijke stijl had, houd ik nu van een industriële stijl. We hebben veel zwarte elementen in onze woning (kozijnen, wenteltrap en entresol, jaloezieën). In de rest van de woning wil ik graag nog meer gaan werken met lichte kleuren (nude-tinten). Qua persoonlijkheid vind ik mezelf een kleurrijk persoon. In mijn interieur vind je daarentegen weinig kleur terug. En als ik kleur aanbreng dan doe ik dat graag met accessoires, zodat ik makkelijk kan variëren.   

De komende tijd wil ik vooral het zitgedeelte nog onderhanden gaan nemen en meer warmte aanbrengen bij de zithoek. En in het voorjaar gaan we met de tuin aan de slag. En als dat allemaal klaar is… Dan gaan we echt niet verhuizen hoor! Maar je hoort ons nooit zeggen dat we hier nog 10 jaar zullen wonen!

droomhuis een loftwoning

dreamhome

Liefs Nicole

 

Bedankt Nicole, wat hebben jullie een waanzinnig droomhuis gecreëerd! Echt een inspirerende loftwoning, wauw!

We hebben heel veel interieur inspiratie opgedaan 🙂 Ben jij ook nieuwsgierig naar meer interieur inspiratie en foto’s van Nicole  en wil je haar graag volgen? Kijk dan online op haar Instagram account @xpost_strp!

Heb je genoten van deze make-over? Wil je meer interieur inspiratie opdoen van andere huizen en inrichtingen? Vind je het leuk om meer make-over blogs te lezen? Check dan even deze link 🙂 of lees mee met deze make-overs?

Slaapkamer Styling bij Jellina Detmar

Inspiratie voor het inrichten van je wasruimte bij Jellina Detmar

Slaapkamer make-over bij Shannen

Het perfecte huis bij Renate

 

4 Reactie's
  • 1dumfounded
    Geplaatst op 02:17h, 13 januari Beantwoorden

    2aircraft

  • Thea (thea_hipenstoer)
    Geplaatst op 22:21h, 20 april Beantwoorden

    Wat een onderneming! Respect wat ze ervan hebben gemaakt. Het is een prachtig leefbaar huis geworden. Nou maar hopen dat ze in deze woning rust kunnen vinden. Ik vermoed echter dat ze over een paar jaar wel weer een bijzonder klushuis weten te vinden om deze om te toveren tot een juweeltje.

  • Nicole Jacobs
    Geplaatst op 20:52h, 20 april Beantwoorden

    Dankjewel Elly! Zou zo maar kunnen dat Martijn z’n passie om oude panden te transformeren een beetje is ontstaan n.a.v. jullie prachtige woning! Liefs Nicole

  • @wonenoudstadhuis
    Geplaatst op 23:32h, 19 april Beantwoorden

    Wat een ontzettend leuk verhaal om te lezen.
    Jullie hebben er een fantastisch huis van gemaakt. Complimenten!
    En hoe bijzonder dat Martijn degene was die ons rondleidde toen wij naar ons oude stadhuis gingen kijken!
    Dus veel herkenbaar hoor!
    Veel liefs Elly

Geef een reactie