Je huis een eigen luchtje geven - Jellina Detmar Interieur & Styling blog
8870
post-template-default,single,single-post,postid-8870,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Je huis een eigen luchtje geven

Je huis een eigen luchtje geven

Je huis een eigen luchtje geven

Je huis een eigen luchtje geven, dat is toch heerlijk! Wat bepaalt of jij je ergens thuis voelt? Waar denk je aan bij een vakantie naar een warm strand? Hoe komt het dat je op, voor het gevoel, heel willekeurige momenten opeens terug moet denken aan iets uit het verleden?

Je huis een eigen luchtje geven

Geuren spelen een belangrijke rol in je ‘thuis’ voelen in je eigen huis

De kans is groot dat geuren hierbij een grote rol spelen. Zij helpen ons niet alleen om herinneringen beter op te slaan, doordat zij aan iets herkenbaars gekoppeld zijn. Ook bepalen ze voor een groot deel het gevoel dat we bij een bepaalde ruimte hebben. Ga je hier slim mee om, dan kunnen ze ook helpen om je huis nog meer als een thuis aan te laten voelen.

Geuren horen bij herinneringen

Gebeurt het jou ook weleens dat je op een schijnbaar compleet willekeurig moment opeens een herinnering op voelt komen aan iets dat vaak al heel lang geleden gebeurd is? Dan kan het goed zijn dat je, bewust of onbewust, de geur hebt geroken die bij deze herinnering hoort. Deze sla je namelijk heel vaak op in je geheugen, gekoppeld aan de herinnering. Ruik je de geur vervolgens weer, dan komen je herinneringen vanzelf naar boven.

Zo kan het je zomaar gebeuren dat je bij het ruiken van een koffer, zeker zo’n ouderwetse stoffen die een kenmerkende geur heeft, opeens in je hoofd weer op vakantie bent. Kan een bepaald parfum plotseling herinneringen aan je oma oproepen, of loop je in gedachten weer op de basisschool rond als je potloden ruikt. Mooi toch, hoe geuren je soms kunnen verrassen met mooie herinneringen?

Je huis een eigen luchtje geven

Hoe breng je geur in je huis?

Wil je geur in je huis aanbrengen, dan is het allereest een kwestie van goed nadenken en uitproberen welke je wilt kiezen. Het moet er eentje zijn die je écht fijn vindt, die je graag ruikt en die je laat ontspannen. Eentje die je nooit zat wordt, en die je graag wilt associëren met thuis. 

Het is handig om gewoon eens verschillende geuren te gaan ruiken, en zo te bepalen welke je prettig vindt. Natuurlijk is het ook van belang dat er genoeg producten zijn die deze geur aan je kamer mee kunnen geven. Geurstokjes zijn hier bijvoorbeeld goed voor geschikt, omdat zij continue een beetje geur afgeven.

Koop ook wat mooie kandelaars en zet hier geurkaarsen uit dezelfde lijn in, om op sommige momenten de geur nog wat extra te accentueren. Het hoeft allemaal niet heel opvallend te zijn. Je hoeft de geur echt niet ieder moment van de dag bewust te ruiken. Zelfs als deze heel subtiel aanwezig is zal hij al bijdragen aan het gevoel dat dit je thuis is, jouw plekje, waar je jezelf kunt zijn en helemaal tot rust kan komen.

Vind je het leuk om meer inspiratie op te doen? Check mijn Instagram account @jellinadetmar of mijn website www.jellinadetmar.nl!

Heb je deze leuke blogs al gelezen?

2 Reactie's

Geef een reactie