Hoe komt een Instagram foto tot stand? - Jellina Detmar Interieur & Styling blog
1734
post-template-default,single,single-post,postid-1734,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Hoe komt een Instagram foto tot stand?

Hoe komt een Instagram foto tot stand?

Hoe komt een Instagram foto tot stand?

Hoe komt een Instagram foto tot stand? Het perfecte plaatje, zo lijken de foto’s op Instagram. Perfect gestyled, het juiste licht, leuke spullen, het klopt helemaal. Maar hoe komt zo’n foto tot stand? Staat altijd alles perfect en op de juiste plek in huis? Nee, (gelukkig) niet want we willen allemaal een leefbaar huis. Maar voor de perfecte foto doen we allemaal nét een beetje extra ons best. Lees je mee?

Hoe komt een Instagram foto tot stand?  Hoe komt een Instagram foto tot stand? 

Hoe zo’n foto tot stand komt? Lees gauw verder!

Er komt een hoop bij kijken voordat een foto op Instagram geplaatst wordt. Het is meer dan alleen een camera pakken, ‘klik’ en klaar is de foto. Bij ons gaat er altijd heel wat aan voorbereiding aan vooraf. Het is dan ook echt een taak die veel tijd in beslag neemt, graag vertellen wij jullie hoe een foto tot stand komt.

Wat wil ik fotograferen?

We kiezen altijd bewust een bepaalde ruimte om te fotograferen. Soms omdat op die plek in huis wat veranderd is, of de foto’s van die ruimte zijn op, of heb je wat nieuws gekocht wat je graag wil delen? Tijd voor een foto.

Close up of totaal foto?

Wat voor foto wil je maken? Wil je een close-up foto maken of een totaal plaatje?
Een close-up foto vergt hele andere voorbereiding dan een totaal foto, bij een close-up wil je vaak iets in the spotlight zetten. Denk aan product fotografie, alles wat hier omheen gebeurt telt dan niet. We gaan deze keer niet voor een close-up, maar voor een totaal plaatje.

  Hoe komt een Instagram foto tot stand?

Welke plek in de woonkamer kies ik?

Deze keer kiezen we ervoor om de zithoek te fotograferen. Iedereen heeft natuurlijk meerdere hoekjes in de woonkamer, maar deze keer wil ik graag de aandacht leggen op de zithoek, met name de bank.

Wanneer ga ik fotograferen?

Nu denk je vast; hoezo maakt het uit wanneer je de foto’s maakt? Nou, heel veel!Het belangrijkste voor een goede foto is licht. Vaak weet je precies waar ’s ochtends in huis de zon opkomt en weer onder gaat. Wil je een foto maken in vol zonlicht? Of wil je foto’s maken waarbij de lampjes aan kunnen? Dit ga je dan natuurlijk niet overdag doen maar kies je voor de avondschemering. Zelf maken we graag foto’s op een mooie lichte dag, maar wanneer er volop zon is in m’n woonkamer kan dit tevens het lichtbeeld verpesten, of je foto’s raken overbelicht. Timing is dus belangrijk 😉

Voorbereiding

Voordat we beginnen met foto’s maken, gaan we eerst het huis opruimen. En niet alleen opruimen, ook echt schoonmaken. Dus afstoffen, stofzuigen, dweilen, kussens uit kloppen, vachtjes buiten uitschudden zodat ze lekker wollig worden. Bij slaapkamerfoto’s kun je ander beddengoed gaan gebruiken. Zodat het lekker fris en schoon is. Wellicht is er op de foto vast geen stof te zien wanneer het niet gedaan wordt, maar het is altijd een prettig idee dat het ook echt schoon en opgeruimd is. En als je je tuin leuk wilt fotograferen moet je soms nog even bladeren vegen. Ga je nog even dweilen? Doe dit ongeveer al een uur voordat je foto’s gaat maken. Niets is vervelender dan dat je foto’s wil maken, en je vloer is nog nat. Irritant omdat je er dan alsnog doorheen moet lopen, maar ook een natte vloer schittert enorm op je camera.

Hoe komt een Instagram foto tot stand?

Styling

Terwijl ondertussen de vloer aan het drogen is, begin je al met een beeld in je hoofd hoe je het wil gaan stylen. Je wilt natuurlijk elke keer wat anders laten zien, of een andere styling. Hierin kun je mooi afwisselen door steeds andere items te fotograferen, of anders te stylen. Haal dus de spulletjes overal uit het huis vandaan om te gebruiken voor de woonkamer. Een schapenvachtje uit de slaapkamer, een krukje uit de keuken, of spullen die in de kast staan. Het is dan echt verzamelen van spullen en alles naar de woonkamer slepen 😉 Je kan even voor een keukenfoto koffie gaan zetten, of een fles wijn open gaan trekken. Een stuk stokbrood gebruiken of wat fruit. Leuk kan ook zijn bij een woonkamerfoto of een slaapkamer om schoenen neer te zetten. Tijdens dat je alle spullen bij elkaar gaat zoeken kun je nog even je telefoon gaan checken, of je fotocamera. Is de batterij helemaal vol of moet die nog even aan de stroom? Het is ons al een paar keer overkomen dat wanneer je wil beginnen en niet voldoende batterij had, dus dan moet je wachten en vaak zit je vol ideeën en wil je graag verder.

Afstylen

Dan begint het leukste gedeelte, het stylen van de plek. Kussens op de bank leggen, kleedje op de bank, een schapenvachtje over de stoel. Krukjes, tafeltjes, poefjes, alles wat je wil gebruiken zet je op de plek. Planten die je gaat gebruiken klaar zetten.

TIP: Neem afstand van de plek, bekijk het eens van een paar meter afstand. Soms zie je dan dingen anders, dit zie je niet wanneer je er te dicht op staat.

Hoe komt een Instagram foto tot stand? Hoe komt een Instagram foto tot stand? 

Kijk door je camera

Het ziet er dan goed uit voor het oog, maar hoe ziet het eruit door het oog van de camera? Maak altijd een paar testfoto’s. Bekijk ze dan, en aan de hand daarvan veranderen we vaak nog meer. Soms ziet het er op beeld niet mooi uit, blijf dan net zo lang rommelen totdat het er perfect op staat. Dit is vaak schuiven met spullen omdat het op de camera net buiten beeld valt.

Beginnen maar..

En dan kun je beginnen met foto’s schieten. Ga op allerlei posities staan. Links van de plek, rechts van de plek, zak eens door je knieën, of klim op een stoel voor een mooie bovenaf shot. We schieten vaak tig foto’s, maar wel steeds vanuit een andere hoek. En meteen check je alles op de camera, veranderen kan nu namelijk nog. Ben je tevreden? Vaak wisselen we dan even in de spullen zodat je nog een ronde met foto’s kan maken. Dit kan zijn door de spullen te wisselen, anders neer te zetten of soms gooi ik alles helemaal om. En daarna gaan we het hele proces nog een keer doen 🙂

Veranderen van de styling

Als je een mooie opstelling eenmaal op foto hebt, kun je deze opstelling in kleine accessoires nog even gaan veranderen. Je gebruikt even een andere plant of een ander plaid. Je zet een stoel even anders neer zodat het toch net weer een andere foto is.

Opruimen

Nu de foto’s klaar zijn, is vaak de gefotografeerde ruimte één ontplofte bom. Alle spullen liggen in een andere hoek. Dit moet dus weer naar de plek waar het vandaan kwam. Dit is het mindere leuke klusje maar ook dit hoort erbij. Bewerken van foto’s. Voordat de fotos geplaatst kunnen worden kun je nog kijken of je de foto nog wilt gaan bewerken. Dit kan je doen op je computer of met een app op je telefoon. Soms is de foto een beetje scheef genomen dit kun je vaak bewerken. Of is het licht iets te donker? Ook dat kan je wat op gaan lichten. Het is ook een goed idee om je eigen instagram naam in een foto te zetten. Dan kunnen anderen jouw foto’s niet zomaar voor hun eigen account overnemen.

Tip: Een leuke app voor Samsung is Snapseed, of Aviary als je een iPhone hebt.

Hoe komt een Instagram foto tot stand?

Deze leuke blog schreef ik samen met Joyce Wiggers, op Instagram te vinden onder joyce_wiggers ! We willen jullie bedanken voor het lezen van onze blog en dat jullie hiervoor even de tijd genomen hebben!

Liefs,
Jellina

Vind je het leuk om meer inspiratie op te doen? Check mijn Instagram account @jellinadetmar of mijn pinterest account @jellinadetmar.

Heb je deze leuke blogs al gelezen?

6 Reactie's

Geef een reactie