Zolder verbouwing! - Jellina Detmar Interieur & Styling blog
8621
post-template-default,single,single-post,postid-8621,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Zolder verbouwing!

Zolder verbouwing!

Zolder verbouwing

Zolder verbouwing een groot project! Wonen in Groningen in een rijksmonument. Het pand was een voormalige onderwijzerswoning en heeft vele functies gehad en was al jaren de bibliotheek van het dorp. Tessa en haar man Jaap verbouwen dit rijksmonument tot een prachtige woonhuis, lees je mee?

Zolder verbouwing 

Wie zijn wij

Mijn naam is Tessa, ik ben getrouwd met Jaap en samen hebben we 3 kinderen, Siem (8), Tibbe (7) en Noor (4). Eind 2014 kochten wij in een dorpje in de provincie Groningen een rijksmonument. Het is een voormalige onderwijzerswoning en heeft heel veel functies gehad (oa drukkerij, atelier, politiebureau, gemeentewerken) en was al jaren de bibliotheek van het dorp.

De bibliotheek verhuisde naar een nieuw multi-functioneel centrum en wij kochten het. Tot schrik van velen; het was namelijk geen woonhuis, er was geen badkamer, geen keuken, overal lag vloerbedekking en er hing een systeemplafond voor de (monumentale) ramen! Gelukkig zien wij altijd vrij weinig beren op de weg.

We hadden het geluk dat we een aannemer konden inschakelen en lieten de benedenverdieping in een paar maanden verbouwen. Vervolgens hebben we een plan gemaakt, met als doel; over 5 tot 10 jaar zouden we het dak renoveren (daar was al heel wat jaren niets aan gedaan) en we wilden slaapkamers voor de kinderen op de bovenverdieping!

Zolder verbouwing

Oktober 2020 was het zover! Tijd voor verbouwing twee, de zolder verbouwing! Hier ging wel wat voorbereiding aan vooraf.

In de afgelopen jaren hadden we snel (ik was zwanger van Noor en we hadden beneden een kamer te weinig) een slaapkamer voor Siem boven laten maken. Desalniettemin waren we daar eigenlijk niet meer tevreden over; het plafond was laag en we kwamen niet uit met de nieuwe plattegrond.

We gingen rigoreus te werk. De bestaande slaapkamer van vier jaar oud moest gesloopt worden. Omdat we in een rijksmonument wonen, moeten alle plannen goedgekeurd worden en daar ging nogal wat tijd overheen. We vroegen een dakserre aan die afgekeurd werd. Dan maar extra Velux-Classico ramen waar we al een aantal van hadden in het dak, maar ook die werden nu afgekeurd. De eis was dat we Ferolux stalen dakramen gingen plaatsen. Een stuk duurder, maar we moeten toegeven, ook een stuk mooier!

Zolder verbouwing!

Zolder verbouwing!

Het hele dak werd gerenoveerd, en dat was hard nodig!

zolder verbouwing

before verbouwing

Ook binnen was er genoeg te doen

Op ons huis zit een toren met een carillon. Vroeger hing hier de schoolbel in, de hoofdonderwijzer woonde in ons voorhuis, erachter stond de school. In de jaren 60 werd hier een carillon geplaatst, er speelt om 12u en 18u een muziekje door het dorp. 

dak verbouwing

Draagconstructie van de toren

De toren wordt gedragen door een gigantische balkenconstructie waar niets aan te wijzigen is. Bovendien maakt de aandrijving van de klok lawaai. We besloten daarom het oude deel van de zolder niet te gaan gebruiken. We vonden het echter zonde om dit stukje geschiedenis helemaal te verstoppen.

Toevallig is mijn broer architect en die had een plan: een gigantisch stalen kozijn met glas met zicht op de oude balkenconstructie.  Omwille van het budget is het hout geworden. 

toren

 het ontwerp van de wand ontwerp @tek.architecten

De slaapkamers

De jongens kregen beide een mooie hoge kamer. Bij Siem met de oude balken in het zicht en open tot in de nok. Een ruimtekamer moest het worden. Hij is bijna 9 en vindt (nu al, aaargh!) veel dingen te kinderachtig, hij zocht samen met mij de meubels, posters en kleur voor op de muur uit.

verbouwing

 slaapkamer

slaapkamer makeover

slaapkamer makeover

Een jungle kamer

Ook Tibbe verhuisde naar boven, zijn grootste wens was een klimtouw. Hij wilde graag een jungle kamer. Hij draaide bijna door toen ik hem probeerde te laten kiezen uit 30 verschillende apen-jungle behangetjes en aangezien Tibbe nogal vaak iets anders heel erg leuk vindt (dino’s, pokemon, …) hebben we de muur toch maar groen geverfd. Kortom, als hij ouder wordt hoeven we alleen de posters aan te passen. 

bedroom

bedroom

bedroom

 vleesetende plantjes

Ook de wasruimte werd vernieuwd

De ruimte die overbleef werd de nieuwe wasmachineruimte. Op de hele verdieping ligt deze groen-grijze novilon-vloer. Ideaal!

wasruimte

 before

toilet

wasruimte

 Nieuwe wasmachineruimte

Geschiedenis van het pand

We wilden heel graag wat van de geschiedenis van het pand laten zien en via Instagram kwam ik terecht bij Diane en Nathan (By Diane, @_d_i_a_a_n_). Ik vroeg ze of ze een soort tijdlijn konden ontwerpen en ze waren heel enthousiast!

Zolder verbouwing

Zolder verbouwing

De muurtekening is een prachtige eye-catcher op de hoge witte wand geworden!

Zolder verbouwing

Bedankt, wat een toffe zolder make-over zeg! Tof dat we binnen mogen kijken in jullie prachtige huis Tessa en Jaap ! We hebben heel veel interieur inspiratie opgedaan 🙂 Ben jij ook nieuwsgierig naar meer interieur inspiratie en foto’s van Tessa en wil je haar graag volgen? Kijk dan online op haar Instagram account @torentje.van.tessa !

Heb je genoten van deze make-over? Wil je meer interieur inspiratie opdoen van andere huizen en inrichtingen? Vind je het leuk om meer make-over blogs te lezen? Check dan even deze link 🙂 of lees mee met deze make-overs?

Slaapkamer Styling door Jellina Detmar

Inspiratie voor het inrichten van je wasruimte door Jellina Detmar

Slaapkamer make-over door Shannen

Het perfecte huis door Renate

Verbouwing van de keuken door Daan en Marjolein

1Reactie
  • Doutrenne Irene
    Geplaatst op 19:21h, 06 april Beantwoorden

    Wauw echt prachtig geworden ,heel leuk om te lezen deze blog Irene Happiness.home32

Geef een reactie